Nyereséges lett a CIG Pannónia

biztosítás
Meeting in office viewed through glass wall
Vágólapra másolva!
Tavaly hat százalékkal növelte díjbevételeit a CIG Pannónia és éves adózott eredménye elérte a 928 millió forintot, ez a biztosító történetének eddigi legjobb teljesítménye.
Vágólapra másolva!

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. kedden közzétette a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti konszolidált, nem auditált jelentését a negyedik negyedéves pénzügyi adatokkal. A 2015-ös év volt az első teljes év, amikor a vállalat

korábban elfogadott új stratégiáját valósította meg,

Az új stratégia három célt fogalmazott meg: nyereséges működés, az értékesítés átalakítása és a réspiacokon történő meghatározó jelenlét.

A vállalatcsoport (vagyis a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. és a konszolidálásba bevont vállalatai) adózott eredménye 2015-ben 928 millió forint nyereség lett, mely 1,098 milliárd forinttal több, mint az előző év azonos időszakának eredménye (170 millió forint veszteség). Az egy részvényre jutó eredmény 15 forint.

A vállalatcsoport

biztosítási díjbevételei tavaly elérték a 17,445 milliárd forintot,

amely az előző év azonos időszakához viszonyítva 6 százalékos növekedést mutat.

Az élet üzletág adózott eredménye 569 millió forint volt. Ebben a szegmensben a cégvezetés elsődleges feladatai között szerepelt a saját hálózat építése és fejlesztése. Ennek eredményeként a saját hálózat értékesítése 2015-ben 85 százalékkal nőtt a megelőző évhez viszonyítva. Ez, valamint a közbeszerzés keretében szerzett új üzlet ellensúlyozta a korábbi év Quantis teljesítményét. Így az új értékesítés állománydíja 102 százaléka a 2014-ben szerzett portfoliónak.

A nem-élet üzletágnál is fordulatot hozott a stratégiaváltás,

és első ízben ért el nyereséget,

87 millió forintot. A nem élet szegmens 2015-ben 3,564 milliárd forint IFRS szerinti biztosítási díjat ért el, melynek legnagyobb része a casco és általános felelősség ágazatokhoz kapcsolódik. 2015-ben az új szerzés összege 1,889 milliárd forint, így 2015 év végén a csoport 2,777 milliárd forint nem-élet állománnyal rendelkezett.

A Pannónia CIG Alapkezelő Zrt. a tavalyi üzleti év végén több mint 163 milliárd forintot kezelt, ezen belül több mint 100 milliárd forintnyi pénztári és közel 55 milliárd forintnyi unit-linked biztosítói vagyont. Ezzel

a pénztári vagyonkezelés területén 7,9 százalékos, a unit-linked biztosítói vagyonkezelés területén 12,3 százalékos piaci részesedést ért el.

Az Alapkezelő 2015 végén öt zártkörű befektetési alapot kezelt, így az év végén a hazai zártkörű alapok piacán 15 százalékos piaci részesedést szerzett, vagyis megduplázta az egy évvel korábbi részesedését. A Pannónia CIG Alapkezelő Zrt. 2015. évi árbevétele 1,119 milliárd forint, - a magyar számviteli szabályok szerinti - adózott eredménye 580 millió forint nyereség volt, melyből 250 millió forint jut a CIG Pannóniára, mint tőzsdei kibocsátóra.