Nagy baj van a Szép kártyával

A SZÉP-kártyák bevezetésének módja az Európai Bizottság szerint korlátozta a szolgáltatásnyújtás szabadságát
Vágólapra másolva!
Nem egyeztethetők össze az uniós joggal a Szép kártya és az Erzsébet étkezési utalvány rendszereinek egyes elemei. A bíróság döntése szerint sérti az uniós elveket az, hogy külföldi vállalatok magyarországi fióktelepei nem bocsáthatnak ki Szép kártyát.
Vágólapra másolva!

A Szép kártyát és az Erzsébet-utalványt jelenleg csak olyan cég bocsájthat ki, amelyik a magyarországi jog szerint jött létre. Ezzel kizártak olyan cégeket, amelyek külföldi alapításuak voltak. Lényegében ezzel a szabállyal szorították ki 2012-ben a francia Edenredet, a Le Cheque Déjeunert és a Sodexót a magyar piacról. Ők fordultak az Európai Unióhoz.

Az Európai Bíróság most azt mondta ki, hogy az akkori kormánydöntés uniós jogot sért. Ebből pedig az következhet, hogy ezek a cégek is kibocsájthatnának Szép kártyát vagy Erzsébet-utalványt. Magyarán élhetnek az állam által biztosított adókedvezménnyel.

Elkaszálták a Szép kártyát az uniós bíróságon Fotó: Origo

A bíróság úgy fogalmaz, hogy Magyarország megsértette a letelepedés szabadságát és a szolgáltatásnyújtás szabadságát azáltal, hogy az adókedvezmények kizárólag Szép kártyával és Erzsébet-utalvánnyal vehetők igénybe, amelyek

kibocsátási feltételeit a bizottság túlságosan megszorítónak tartja.

Ezért keresetet indított Magyarországgal szemben.

Mai ítéletében a bíróság kimondja, hogy a Szép kártya és az Erzsébet étkezési utalvány rendszerének több eleme ellentétes az uniós joggal.

Öt pontba szedte a bíróság, hogy miért kaszálta el a Szép-kártyát:

  1. Más tagállamban letelepedett vállalkozások magyarországi fióktelepei nem bocsáthatnak ki Szép-kártyát.
  2. A kibocsátó vállalatnak a magyar jog szerint kell létrejönnie, és működnie.
  3. A Szép-kártya kibocsátóinak minden 35 ezer főnél több lakosú magyarországi településen ügyfelek számára nyitva álló helyiséget kell fenntartaniuk.
  4. A kibocsátónak magyarországi telephely meglétét írja elő a törvény.
  5. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány számára e tevékenység tekintetében fenntartott monopólium mind a letelepedés szabadsága, mind a szolgáltatásnyújtás szabadsága megsértésének minősül.

A kormányszóvivő máris reagált

Kovács Zoltán elmondta, a magyar kormány továbbra is elszánt az Erzsébet-program megtartásában, ugyanakkor tudomásul veszi és tiszteletben tartja az Európai Bíróság magyar cafeteria-rendszerről szóló döntését.

A kormány szerdai ülésén tárgyal a kérdésről, és egy

de legfőképpen tiszteletben tartja, figyelembe veszi a magyar emberek érdekét – mondta a kormányszóvivő. Hozzátette, a 2016-ra meghirdetett programok, illetve az idén érvényes szabályok változatlanul megmaradnak, a pályázatok lezajlanak, a pénz illetve a keretek rendelkezésre állnak.