Félelmekkel teli év köszönt be jövőre

villámlás káosz csőd hangulat kilátások tőzsde  befektetés
From the 68th floor of the Top of the Rock, during a summer storm. No tripod used, just holding the camera tight to my face and between the glass partitions, shooting bursts until I got lucky. I think lightning hit the Empire State Building at least one or two other times, including this one, but I wasn't quite quick enough to catch it
Vágólapra másolva!
Noha várhatók jó hírek a következő évben, a Goldman Sachs vezető amerikai részvénypiaci stratégája szerint a befektetők nem lehetnek elbizakodottak. David Kostin és csapata összeszedte milyen jelentős félelmek övezik majd az amerikai piacokat 2017-ben.
Vágólapra másolva!

Kostin és stábja arra számít, hogy az S&P 500 index 2 400 pontig emelkedik majd jövőre, noha az év kései szakaszában jelentkező eladási hullám 2017 végére lenyomja a mutatót a 2 300-as szintig. Ez azonban még mindig magasabb lenne, mint ahol az S&P idén december közepén állt – írja a Business Insider.

Noha ez egy igen erős jóslat, a Goldmannál úgy látják, nem szabad elbizakodottnak lenni. Az elemzők három olyan jelentős kockázati tényezőt gyűjtöttek össze, melyek rendesen ráijeszthetnek a befektetőkre, és lefelé nyomhatják a piacokat.

Megugró deficit

Donald Trump megválasztott amerikai elnök már régóta képviseli azt az álláspontot, miszerint a vállalatok és a magánszemélyek esetében is meg kell reformálni az adórendszert. Ráadásul azt a Steven Mnuchint jelölte meg pénzügyminiszterének, aki szerint az adóreform az elsődleges feladat. Jóllehet azt biztosra vehetjük, hogy a demokraták el fogják utasítani a javaslatot, az sem kizárt, hogy számos republikánus is szembemegy a tervvel, attól félve, hogy túl nagy bevételtől eshet el az állam.

A Goldman ebben helyzetben úgy számol, hogy Trump tervének korlátozások nélküli bevezetése

1200 milliárd dollárosra fújná föl 2018-ra a költségvetési deficitet.

Ebből adódóan tehát az adósságtól való félelem következtében kisebb hatást válthatnak ki a reformok a korábban tervezettnél.

Emelkedő infláció

Ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által figyelt PCE maginfláció meghaladja az 1,7 százalékot, egyre közelebb kerül az amerikai gazdaság ahhoz, hogy elérje a központi bank által meghatározott 2 százalékos célt.

Veszélyeket is rejt magában Donald Trump gazdaságpolitikája Forrás: AFP/Don Emmert

Donald Trump gazdaságpolitikája éppen ezért azzal fenyeget, hogy a Fed célja fölé nyomja az inflációt. Noha Janet Yellen jegybankelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy a Fed engedheti túlfutni némileg az inflációt, ez a nyomás

arra késztetheti a központi bankot, hogy gyorsabban emeljen kamatot a piac által vártaknál.

Szárnyaló kötvényhozamok

A kötvénypiac vesszőfutása igen súlyos volt azt követően, hogy Donald Trumpot amerikai elnökké választották, és az USA állampapírhozamai több éves csúcsokat ütöttek meg a teljes lejárati spektrumon. Amennyiben pedig folytatódik az eladási hullám, úgy a piacok egyre nagyobb esélyt tulajdoníthatnak az emelkedő kamatszinteknek, és annak, hogy

a vállalatok hitelfelvételi költségei igencsak megemelkednek.

Jóllehet mindezek az események Kostin szerint egyáltalán nem biztos, hogy bekövetkeznek, a Goldman elemzői arra figyelmeztetnek, hogy érdemes szemmel tartani a fontosabb kockázati tényezők. Ezek ugyanis segíthetnek abban, hogy a befektetők elkerüljék a veszélyes csapdákat.