Az Airbnb bekeményített Londonban és Amszterdamban

szobaszálloda, airbnb, külföldi turisták budapesten, turista,
Vágólapra másolva!
Az egyik legnépszerűbb közösségi szálláshelykiadó piactér, az Airbnb bejelentette, hogy korlátozásokat vezet be két nyugat-európai nagyvárosban, Londonban és Amszterdamban. Ezzel az a céljuk, hogy érvényt szerezzenek a helyei törvényeknek és enyhítsék a lakáshiányt.
Vágólapra másolva!

A közösségi szálláskiadással foglalkozó Airbnb új korlátozásokat vezetett be Londonban és Amszterdamban. A szabályozás lényege, hogy London esetében évi 90, míg Amszterdam esetében évi 60 napban

korlátozzák a kiadható napok számát.

Ezeket az értékeket a helyi törvények már tartalmazták, ugyanakkor a helyi hatóságoknak nagyon nagy nehézségekbe ütközött azok betartatásuk. Azzal, hogy az Airbnb bevezette a fenti korlátozásokat, azt várják, hogy a törvényeket is könnyebb lesz betartatni, emellett pedig csökkenhetnek a lakás- és az albérletárak is.

– idézi James McClure-t, az Airbnb Észak-Európáért felelős igazgatóját a MarketWatch.

Magyarországon is szabályozni kellene az Airbnb-t

Abban nagyjából az összes érintett hazai szervezet és hatóság egyetért, hogy valahogy szabályozni kellene a közösségi lakáskiadást, azonban ennek mikéntjéről egyelőre nincsen konszenzus. A szállodások keveslik, a társasházak viszont sokallják a külföldi vendégek számát, ezért azt szeretnék, hogy szigorúbb szabályozás vonatkozzon az Airbnb-n rövid távra kiadott lakásokra, írta korábban az Origo. A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint

indokolt a közösségi szálláshelykiadás, vagyis elsősorban az Airbnb szabályozása,

mivel a szolgáltatás mostanra jelentős piaci szegmenssé nőtte ki magát. A szabályozásnak viszont nem lehet az a célja, hogy adminisztratív eszközökkel ellehetetlenítsék a szolgáltatást, tudta meg portálunk az ügynökségtől.

Magyarországon még várat magára a szabályozás Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke, Niklai Ákos pedig azt mondta az Origónak, hogy nem indítanak háborút, és nem is mondják azt, hogy bármit meg kellene szüntetni.

A szállodások szövetségének becslése szerint az Airbnb budapesti forgalma a szállodák külföldivendég-éjszakáinak mintegy 15 százalékának felel meg.

Az airbnb-seknek egyszer már szólt az adóhatóság

Különbséget kell tenni a hosszabb időre szóló ingatlan-bérbeadás és a rövid távú, néhány vendégéjszakára szóló szolgáltatás között. Míg az egyiknél nem, a másiknál kötelező az adószám, hívta fel a figyelmet korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adóhivatal honlapján részletesen ki is fejti, mit kell figyelembe venni az „online foglalási rendszeren keresztül nyújtott szálláshely-szolgáltatás adózása” esetén. Fontos, hogy

a bérbeadó magánszemély a szolgáltatás üzletszerűségére tekintettel az áfatörvény alapján adóalanynak minősül,

ezért adószám kiváltására köteles, és számlát is kell adnia.