Időben akar a pénzéhez jutni? Nézze meg hol, mire számíthat!

adat elemzés pénzügy laptop
Vágólapra másolva!
Közel másfél nappal hosszabbodtak a fizetési határidők, és a csúszással fizető társaságok is 2 nappal hosszabb késéssel teljesítik fizetési kötelezettségeiket. Növekedett a késve fizetett számlák aránya is.
Vágólapra másolva!

Az év első háromnegyedében az átlagos fizetési határidő valmelyest növekedésnek indult. Míg 2014 és 2015 azonos időszakába még átlagosan 26 nap körül alakultak, addig

a számlafizetési határidők idén már a 27,5 nap közelében járnak.

A hosszabbodó szerződéses határidők ellenére a fizetési késedelmek is romló tendenciát mutatnak a piacon a Bisnode legfrissebb adatai szerint.

Az átlagos késedelem jelenleg meghaladja a 17 napot,

míg kettő illetve egy évvel korábban még csak 15 nap körüli késések voltak jellemzőek a háromnegyedéves adatok alapján.

Forrás: Bisnode

Nemcsak az átlagos késedelem növekedett 2015-höz képest, hanem a késve fizetett számlák részaránya is megemelkedett 0,7 százalékponttal.

A visszaesés ellenére még mindig a számlák közel kétharmadát pontosan fizetik a cégek,

ami még mindig másfél százalékponttal meghaladja a 2014-es eredményeket.

Forrás: Bisnode

Legrövidebb és legyhosszabb határidők

A legkisebb fizetési határidőt az oktatással, valamint a művészettel, szórakoztatással és szabadidős tevékenységgel foglalkozó cégek körében tapasztalhatjuk, ahol nem éri el a 15 napot a számlák lejárati dátuma. Ugyancsak alacsony – 18 nap alatti – fizetési határidőt kapnak szállítóiktól a bútorgyártó, az egészségügyi illetve a vendéglátóipari cégek.

A szigorú fizetési határidők következtében pedig egyre kevesebb cég tudja tartani a fizetési határidőket,

így ezen ágazatoknál egytől-egyig növekedett a késéssel befizetett számlák aránya az elmúlt egy évben.

A legnagyobb fizetési határidővel továbbra is a vegyiparban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása terén és a gépiparban lehet számolni,

ahol meghaladja a 40 napot az átlagos számlafizetési határidő. Ezekben az ágazatokban valamint a gumitermékek gyártásában – a korábban is magasnak számító 37 nap feletti fizetési határidők ellenére – tovább növekedett a szállítók által meghitelezett napok száma. Ezekben a szektorokban a fizetési határidők mellett növekedett a lejáratig fizetett számlák részaránya is az elmúlt 12 hónapban.

A papíriparban továbbra is 35 nap körül mozognak az átlagos fizetési határidők, ennek ellenére ebben az iparágban a második legalacsonyabb a határidőben kifizetett számlák részaránya. A 49 százalékos eredmény mindössze 0,85 százalékpontos gyengülés a 2015 harmadik negyedévi értékhez képest, míg a negatív első helyet megszerő bútorgyártásban egy év leforgása alatt 63,28 százalékról 45,53 százalékra esett vissza az időben fizetés.

Regionális eltérések

Regionálisan a fizetési határidők 24 és 32 nap közül alakulnak.

A legszigorúbb elbánásban Tolna, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye cégei részesülnek,

átlagosan 24 napos fizetési határidővel. Hasonlóan szigorúan fogják Nógrád és Bács-Kiskun megye cégeit, ők átlagosan 25 napos lejáratú számlákat kapnak szállítóiktól. Borsod-Ajaúj Zemplén és Zala megyében a legjobb a helyzet, előbbiben átlagosan 32, utóbbiban 31 nap a számlák lejárati ideje. Harminc napos fizetési határidőt kapnak Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megye cégei.

A legnagyobb fizetési késedelemmel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kell számolni,

ahol a késedelemmel fizető cégek utalásaira több, mint 31 napot kell várnunk a lejáratot követően. A második és harmadik legtöbbet késő Fejér és Vas megye a lejáratot követően átlagosan 23 illetve 22 nappal fizet. A legpontosabban – átlagosan 11 nap késéssel – Zala és Nógrád megye vállalkozásai tesznek eleget fizetési kötelezettségeiknek. Őket 12 napos átlaggal Somogy és Baranya megye követi.

A tervezésnél érdemes figyelemmel lenni az ágazati és regionális különbségekre Forrás: Cultura Creative/Andrew Brookes

Fontos azt is megvizsgálni, hogy vállalkozások milyen arányban fizetik pontosan a számláikat az egyes megyékben. Az első háromnegyed év alapján Komárom-Esztergom, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 71 százalék felett volt a határidőben fizetett számlák aránya, de Heves megyében is megközelítette a 71 százalékot ez az érték. Somogy megyében a számlák mindössze 61 százalékát fizetik ki a vállalkozások időben, de Vas megyében és Budapesten sem sokkal jobb a helyzet, itt a határidőben fizetett számlák aránya 63 százalék.

Bár továbbra is elmondható, hogy három szállítói számlából kettő ellenértékét határidőben rendezik, fontos szem előtt tartani az ágazati sajátosságokat valamint a szerződött partner likviditási helyzetét a szerződéses feltételek megválasztásakor, illetve újratárgyalásakor, hiszen mind a fizetési határidők, mind pedig a lejárat előtt fizetett számlák arányában jelentős eltérések mutatkozhatnak az ágazatok között - emelték ki az elemzés készítői.