Parragh László: A kamara kiszámítható és korrekt marad

Orbán Viktor Kereskedelmi és Iparkamara Parragh László
Budapest, 2016. március 10. Parragh László, az MKIK elnöke beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az Intercontinental Hotel Budapest konferenciatermében 2016. március 10-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A kereskedelmi és iparkamara munkájára a jövőben is a kiszámíthatóság, a korrektség lesz a jellemző, mondta az MKIK évzáró rendezvényén Parragh László.
Vágólapra másolva!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke elmondta, hogy az idei kamarai választások után létrejött új testületek folytatni fogják a korábbi évek gyakorlatát. Hozzátette, hogy a kamara megőrzi szakmaiságát, a magyar gazdaság, az üzleti élet érdekei mentén erősíteni fogja az együttműködést a kormánnyal.

Elismerték a gazdaságpolitika sikereit

Parragh László értékelése szerint

2016. a magyar gazdaság számára a nemzetközi elszigetelődésből való kitörést hozta,

és az unortodox gazdaságpolitika elismerését jelentette, hogy mind a három nagy hitelminősítő az országot a befektetési kategóriába sorolta stabil kilátással.

Kedvező üzleti környezetet teremt a vállalkozások számára, hogy

a magyar gazdaság 2013 óta tartós növekedési pályán mozog,

a külső és belső egyensúly kedvezően alakul, az alapkamat alacsony, alig van infláció, a külkereskedelmi aktívum jelentős, a folyó fizetési mérleg többlete 2016-ban tovább nőtt és várhatóan meghaladja a GDP 6 százalékát, az államadósság stabilan csökken, ezen belül a devizaadósság aránya a 2011. évi 52 százalékról jelentősen apad, 2016. végén közelíti a 25 százalékot, emelte ki Parragh László.

Parragh László elégedett Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kamara elnöke méltatta a kormány, a munkaadók és munkavállalók között megkötött bérmegállapodást, amely fordulatot hozhat a bérfelzárkóztatásban.

Az MKIK előrejelzése szerint 2017-ben a gazdaság érdemi növekedésére lehet számítani, ebben a húzóerő a lakossági fogyasztás bővülése, illetve az export egészséges aránya lesz, ami optimális esetében 2017-ben akár 4 százalék, vagy afölötti gazdasági bővülést is hozhat.