Vége az ingyenhiteleknek Amerikában

Janet Yellen
WASHINGTON, DC - MARCH 19: Federal Reserve Board Chair Janet Yellen speaks during a news conference March 19, 2014 at the Federal Reserve Board in Washington, DC. Yellen followed the tradition that has set up by her predecessor Ben Bernanke to hold the quarterly news conference, the first one for her since she took office in February, 2014. Alex Wong/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Bejött a várt forgatókönyv, kamatot emelt a Fed. Nyolc éve gyakorlatilag nulla százalék körüli az amerikai alapkamat, amellyel a Fed a hitelezés fellendülését segítette és a gazdasági élénkülést támogatta. Most azonban az alacsony kamalábak miatt félő volt, hogy egy újabb hitelbuborék alakulhat ki. Miután az amerikai gazdaság mutatói is rendbe jöttek, ma 0,5-0,75 százalékos sávba emelte a kamatot a Fed.
Vágólapra másolva!

Ma este lezárulhat a válság utáni kilábalást segítő, a nulla százalékos hitelek időszaka Amerikában, a Fed nyíltpiaci bizottsága nagy valószínűséggel kamatemelésről dönt. Elemzői várakozások szerint a közép-európai idő szerint este nyolckor várható döntés szerint az új kamatsáv 0,50-0,75 százalék lehet, és egy lassú kamatemelési sorozat is kezdetét veheti.

A Fed a szavazáskor három fő gazdasági mutatóra figyel leginkább:

a gazdasági növekedés ütemére, a munkanélküliség arányára, és az inflációra.

Az amerikai GDP idén 1,6-1,9 százalék körül bővülhet az első háromnegyed év adatai alapján, a munkanélküliek aránya a küszöbként meghatározott öt százalék alá került, az infláció pedig megközelíti a Fed két százalékos célját, jelenleg 1,6 százalék körül mozog.

Janet Yellen, a Fed vezetője Forrás: AFP/Jim Watson

Elemzők szerint a piac már be is árazta a kamatemelést, ami a dollár erősödésén is látszik.

Donald Trump megválasztása óta ez a Fed első kamatdöntő ülése, így még a kamatemelésnél is fontosabbnak ígérkezik, a Fed közleménye, illetve Janet Yellen elnökasszony beszéde.

A Fed utoljára egy éve változtatott az alapkamaton, akkor a 0,0-0,25 százalékos sávot minimális mértékben emelte 0,25-0,50 százalékra. Elemzők szerint az újabb szigorítás azért is elkerülhetetlen, mert kérdésessé vált, hogy egy ilyen jó adatokkal rendelkező gazdaságot a továbbiakban nem kockázatos-e nulla körüli kamatszintekkel támogatni.

Ez ugyanis egy újabb ingatlanpiaci, illetve részvénypiaci lufihoz vezethet.

A bankok által kihelyezett kereskedelmi és ipari célú hitelek nagyságrendje már most 500 ezer milliárd dollárral túlszárnyalja a válság előtti 1600 ezer milliárdos szintet.

Forrás: Wikimedia Commons

A munkanélküliségi mutatóknál és a GDP-növekedésnél további javulásra lehet számítani jövőre, így tulajdonképpen az emelés elmaradása sokkolná a piacokat a Financial Times-nak nyilatkozó elemzők szerint.

Hosszú időszak ér véget

Az alapkamatot 2008 decembere óta tartotta történelmileg alacsony szinten, nulla százalékon a Fed, hogy a piaci pánikon úrrá legyen. Ez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy a gazdasági növekedés beinduljon.

Ezért Ben Bernanke, a Fed előző elnöke elindította a központi bank kötvényvásárlási programját, amelynek a mennyiségi lazítás nevet adták (QE).

A Fed példátlan lépésre szánta el magát, amikor több ezer milliárd dollár értékben jelzálog-fedezetű értékpapírt, banki hiteleket és kincstárjegyeket vásárolt.

Ben Bernanke 2006 végétől 2014 végéig vezette a Fedet Forrás: AFP/Karen Bleier

Így próbáltak pénzt pumpálni az akkoriban lefagyott hitelezési rendszerbe, más szóval pénzt nyomtattak, viszont a lépés sikeresnek bizonyult.

A segítségre szüksége is volt a gazdaságnak, amely 2007 végétől recesszióba került és a munkanélküliség elérte a tíz százalékot.

A Fed programjai párhuzamosan futottak a Barack Obama elnök által bejelentett, több száz milliárd dolláros mentőprogramokkal, amelyek elsősorban a nagybankok és egyes autógyárak megsegítésére irányultak.
A Fed kötvényvásárlási programjának három hulláma volt, és a piacok megnyugtatása miatt csak lassan lehetett kivezetni, lépésenként csökkentve a havonta felvásárolt kötvények összértékét.

A hibás kamatdöntések ingatlanpiaci lufit fújtak

Elemző most arra figyelmeztetnek, hogy

a válság előtti szintet is túlszárnyaló pénzbőség miatt óvatosan kell bánni az alapkamattal, nehogy megismétlődjön a korábbi rossz döntések forgatókönyve.

Mint emlékezetes, a Fed 2000-től gyorsan csökkentette az alapkamatot 6,5 százalékról egy százalékra, ami

teret adott a felelőtlen banki hitelezésnek és megágyazott a 2007-2008-as pénzügyi válságnak.

Veszélyes pénzbőség

2006 közepére azonban - egy kamatemelési hullámmal - ötéves csúcsra emelték a kamatszintet, ám

ezt a gyors változást már nem tudták követni a háztartások és egyre nőtt a nemfizető hitelek aránya.

Alan Greenspan, aki 2006-ig volt a Fed elnöke, a válság kitörése után úgy fogalmazott, hogy csak későn vette észre az ingatlanpiaci lufi kialakulását.

Alan Greenspan, a Fed korábbi elnöke Forrás: AFP/Saul Loeb

A gazdasági lassulás kezelésére 2007 végétől 2008 közepéig a Fed alapkamat-csökkentési sorozatot hajtott végre, ez azonban már nem tudta megakadályozni a Lehman Brothers 2008 szeptemberi csődje után bekövetkezett dominóhatást és a pénzügyi összeomlást.

2008 végétől pedig már csak a nulla százalékos kamatszint és a kötvényvásárlási programok segíthettek.

Ben Bernanke, aki 2006 végétől 2014 végéig vezette a Fedet, mandátuma lejárta után hangsúlyozta, hogy a központi bank közbelépése nélkül 2008-ban katasztrófa várt volna az amerikai gazdaságra.