Adóssághegy temeti hamarosan maga alá Pekinget

Kína építkezés gazdaság
Tower cranes are seen at a construction site in Beijing on July 22, 2015. Foreign investment into China rose eight percent in the first half of this year as mergers and acquisitions by overseas companies more than quadrupled in value, the commerce ministry said on July 21. AFP PHOTO / WANG ZHAO
Vágólapra másolva!
A kínai banki hiteleknek akár már az ötöde is bedőlt a Fitch hitelminősítő számításai szerint, a bajt azonban a pekingi vezetés úgy igyekszik elkendőzni, hogy hivatalosan csak két százalékos nemfizetési arányt ismer el. A vállalatok adóssága 2008 óta megduplázódott és már elérte az éves GDP 250 százalékát, miközben az egyik húzóágazatnak tekintett építőipar egyre nagyobb bajba kerül.
Vágólapra másolva!

Időzített bombán ülnek a kínai bankok, amelyek az ipari termelés gyors felfuttatása érdekében -központi nyomásra – olyan vállalatoknak is folyósítottak hiteleket, amelyek mára a bedőlés szélére kerültek. A helyzetet a központi bank és a pártvezetés vélhetően adathamisítással, kreatív könyveléssel próbálja szépíteni, ami nem nehéz, Kínában ugyanis gyakorlatilag minden bank végső soron állami tulajdonban áll.

A Fitch hitelminősítő ma ismertetett elemzése szerint azonban a baj sokkal nagyobb mint azt korábban gondolták, és

már az adósok 15-21 százaléka fizetésképtelen.

A helyzetet mentendő a pekingi vezetés a bedőlt hitelek arányát illetően most még a csillagot is lehazudja az égről és mindössze két százalékos (!) arányt ismer el. Mivel a lakosság és a vállalatok belső tartozása óriási, jelenleg a GDP két és félszeresére rúg, ez az arány még Kínában is rendszerszintű kockázatot jelent.

Az eladósodás kifejezetten gyors tempóban következett be: 2008-ban még „csak" a GDP 125 százalékánál tartott, mivel a válságot a kínai vezetés jüan-nyomtatással és a hitelezés mesterséges fellendítésével kezelte – látszólag sikeresen.

A tényeken azonban mindez nem változtat, és ha a vállalati kötvénykibocsátás alakulását nézzük, hamar rá lehet jönni a turpisságra. Az építőiparban tevékenykedő vállalatok kötvénykibocsátása az utóbbi évben rohamosan csökkent és az összes vállalati kötvényhez képest az arányuk 40 százalékról öt százalékra esett vissza a Financial Timesban megjelent friss adatok szerint.

Toronydaruk Pekingben Forrás: AFP/Wang Zhao

A magas fizetésképtelenségi mutató hátterében főként a túl gyorsan bővülő építőipari szektor áll, amelyről már évek óta látni, hogy

a mesterségesen fenntartott hitelezésből tudja magát fenntartani,

mert távolról sincs annyi piacuk, mint amennyire korábban számítottak.

A Financial Times arra is felhívja a figyelmet, hogy a gazdaság növekedésének egyik kulcsa az a vállalati kötvénykibocsátás, amelynek felfutása azonban szintén nem a valós gazdasági folyamatoknak köszönhető, sokkal inkább a bőkezű állami hitelezésnek.

A kötvénykibocsátások 2014-ben még a GDP 30 százalékát tették ki, ma azonban már a 120 százalékát,

ami óriási kockázatokkal jár a pénzügyi szektor egészét tekintve.

A harmadik rendszerszintű probléma, hogy közel három éve több pénzt visznek ki az országból, mint amennyi beérkezik, és a Fitch számításai szerint idén már 540 milliárd dollár hagyta el Kínát.

A helyzeten előbb-utóbb csak úgy lehet javítani, ha a kínai központi bank végre rászánja magát a kamatemelésre, mert a jelenlegi 4,35 százalékos alapkamat nem elég vonzó ahhoz, hogy a külföldre menekített pénzek inkább otthon maradjanak.

A kamatemeléssel azonban okkal vár ki Peking:

a már most is magas bedőlési mutatót még jobban rontaná, ha magasabb kamatokat kellene az eladósodott vállalkozásoknak visszafizetniük.


A helyzetet a Fed decemberi kamatdöntése is bonyolítja, Janet Yellen elnök-asszony ugyanis már tett egyértelmű utalást arra, hogy nem halaszthatják tovább az alapkamat szintjének emelését. Ebben az esetben a már most is erős dollár még kapósabb lesz a kínai befektetők számára, és több tőke hagyhatja el az országot.

A bedőléseket és a tőkekimentést leginkább a középméretű kínai bankok érzik meg, de ez a problémahalmaznak ez csak egy része.

A jüan stabilizálása érdekében egyre elkerülhetetlenebbnek tűnik a kamatemelés Kínában is,

márpedig ez a kínai fizetőeszköz erősödésével jár, amit a pekingi vezetés mindenképp el szeretne kerülni a kereskedelmi versenyképesség fenntartása céljából.