Cristiano Ronaldo még nagyon messze van Michael Jordantől

MAGAZINE CRISTIANO RONALDO MAGAZINE BALLON D'OR AWARD SHOOTING PHOTO SHOOT PORTRAIT CIVILIAN CLOTHES TROPHY TROPHIES ROOM
Cristiano Ronaldo a negyedik Aranylabdájával a Real Madrid kincses kamrájában
Vágólapra másolva!
Michael Jordan minden idők legtöbbet kereső sportolója a Forbes összesítése szerint, míg az idei évet Cristiano Ronaldo nyerte meg nem sokkal Lionel Messi előtt. Minden idők legjobb kosárlabdázója eddig összesen 1,7 milliárd dollárt keresett, míg a portugál futballista csak az előző szezonban 88 millió dollárt focizott össze. Azt viszont sosem találná ki, hogy melyik sportágból kerültek fel a legtöbben a gazdasági magazin 100-as listájára!
Vágólapra másolva!

Jordan 13 éve vonult vissza, akkor már harmadszor, de azóta sem keres rosszul, sőt: aktív pályafutása alatt nem keresett annyit évente, mint most. Miután világszerte hihetetlenül népszerű az Air Jordan márkanév, amelyet egyébként a Nike birtokol, amiért a sportszergyártó csak 2016-ban több mint 100 millió dollárt fizet Michael Jordannek.

A most 53 éves élő legenda így összesen 1,7 milliárd dollárt, körülbelül 500 milliárd forintot keresett idáig.

A Jordan nevével fémjelzett kosarascsukák a teljes piacot letarolják, minden második eladott kosarascipőre az ő neve van írva a Forbes összeállítása szerint. A Nike egyébként a májusban véget ért pénzügyi évében 2,8 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el a Jordan márkanevének köszönhetően.

Michael Jordannél többet még sportoló nem keresett Forrás: AFP/2016 Getty Images/Elsa

A gazdasági magazin listáján Jordant három golfozó, Tiger Woods, Arnold Palmer és Jack Nicklaus követi, míg az ötödik helyre a hétszeres Forma–1-es világbajnok, Michael Schumacher ért oda. Ők öten már mind 1 milliárd dollár (körülbelül 295 milliárd forint) felett járnak az összkereseti rangsorban.

Közülük Tiger Woods az idei listára is befért, mint aktív sportoló, hiszen 2016-ban 45,3 millió dollárt golfozott össze, ami az idei lista 12. helyére volt elég, így összesen már 1,65 milliárd dollárnál jár.

Beckham már a legjobb 10-ben

A 2016-os kereseti rangsor első két helyén napjaink két legnagyobb futballsztárja, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi található. Ők az elmúlt években is rendre ott voltak a kereseti listák elején, azonban az összesített rangsorban még nem férnek az első tízbe.

A labdarúgók közül ez csak David Beckhamnek sikerült, aki idáig 730 millió dollárt keresett.

A labdarúgók között egyelőre még David Beckham vezet Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Mohammed Elshamy

Az angol válogatott egykori csapatkapitányának ráadásul eddigi legerősebb éve a visszavonulását követő, 2014-es esztendő volt, amikor is összesen 75 milliót szedett össze. Beckham világszerte az egyik legismertebb médiasztár, köszönhetően annak, hogy „saját magát”, a Beckham-brandet gondosan építette fel.

Emiatt évekkel a visszavonulása után is simán címlapsztori, ha például valamelyik gyermeke posztol valamit a közösségi médiában, és akkor a Spice Girls egykori énekesnőjével kötött házasságáról még csak nem is szóltunk.

A kereseti örökranglistáról érdemes még külön megemlíteni Floyd Mayweathert, akinek a beceneve is Money, azaz Pénz. A Forbes szerint hozzá köthető a boksz történetének három legnagyobb bevételt hozó meccse, amelyek közül csak a Manny Pacquiaóval vívott összecsapás 600 millió dollárt termelt, amelyből 240 millió lett az övé. Pályafutása során összesen 765 millió dollárt keresett, tavaly, veretlenül vonult vissza.

Kereseti örökranglista
#sportágdollár
1. Michael Jordan
2. Tiger Woods
3. Arnold Palmer
4. Jack Nicklaus
5. Michael Schumacher
6. Kobe Bryant
7. Floyd Mayweather
8. Phil Mickelson
9. David Beckham
10. Shaquille O'Neal
11. Mike Tyson
12. Greg Norman
13. LeBron James
14. Cristiano Ronaldo
15. Roger Federer
16. Alex Rodriguez
17. Lionel Messi
18. Jeff Gordon
19. Oscar De La Hoya
20. Manny Pacquiao
NBA
golf
golf
golf
Forma–1 1 milliárd
NBA
ökölvívás
golf
labdarúgás
NBA
ökölvívás
golf
NBA
labdarúgás
tenisz
MLB
labdarúgás
NASCAR
ökölvívás
ökölvívás
1,7 milliárd
1,65 milliárd
1,35 milliárd
1,15 milliárd
1 milliárd
770 millió
765 millió
760 millió
730 millió
700 millió
685 millió
680 millió
640 millió
620 millió
600 millió
600 millió
520 millió
515 millió
510 millió
490 millió

Ronaldo és Messi nem csak a pályát uralja

2008 óta napjaink két legjobb labdarúgója, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi között dőlt el az Aranylabda sorsa, azaz, hogy ki volt az év legjobbja. Ez a kiegyensúlyozott teljesítmény pedig a bankszámlájukon is meglátszik:

a portugál pályafutása során eddig 620 millió, míg argentin kollégája 520 millió dollárt focizott össze.

A Forbes 2016-os listáján a portugál válogatottal Európa-bajnokságot, a Real Madriddal pedig Bajnokok Ligáját nyert Cristiano Ronaldo végzett az élen: a Real Madridtól kapott fizetése 56 millió dollárra rúg, de emellé még odatett 32 milliót különböző szponzoroktól is, így összesen 88 millió dollárt keresett.

A gazdasági magazin szerint Messi 53,4 milliót kapott a Barcelonától, amit további 28 millió dollárral egészítettek ki az argentin támogatói, így összesen 81,4 millió dollárt keresett.

Mindenhol rivalizálnak

A két sztár ráadásul a világ két legnagyobb sportszergyártójának is az arca: Ronaldo a Nike-é, míg Messi az Adidasé.

Ronaldo egyébként az első labdarúgó, aki a lista élére tudott kerülni,

és a csapatsportágak képviselői közül is csak Michael Jordan állt az első helyen korábban.

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi – 2016 legjobban kereső sportolóiért kattintson! Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A Forbes a sportolók 2015 júniusa és 2016 júniusa közötti fizetései és különböző bónuszai alapján állította össze a 2016-os kereseti rangsorát, amelyhez hozzávette a szponzoroktól kapott összegeket is, ugyanakkor adókkal és ügynöki jutalékokkal nem számolt.

A legjobban kereső 100 sportoló összesen 3,15 milliárd dollárt keresett 2016-ban,

ennek 29 százalékát a szponzori pénzek, különböző reklámbevételek tették ki.

A százas listán 23 nemzet képviselteti magát, többségük amerikai (65), a legerősebb sportág pedig – Európából nézve némi meglepetésre – a baseball volt 2016-ban, amely több mint a negyedét (26) adja a listának: az első 30-ban nincs is baseball-játékos, az első Clayton Kershaw, aki 32 milliós keresetével holtversenyben a 33., de ezt követően egyre több kollégája fért fel a listára.

Hol vannak a magyarok?

A Forbesnál a 100. helyen egy baseball játékos található, bizonyos Buster Posey – a San Francisco Giants játékosa 20,8 millió dollárt keresett 2016-ban, ez körülbelül 6,1 milliárd forint. A Blikk novemberi összeállítása szerint

a legjobban kereső magyar sportoló Dzsudzsák Balázs,

a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, aki a bulvárlap összeállítása szerint évi 1 milliárd forintot keres az egyesült arab emírségekbeli al-Vahdában.

Dzsudzsákot Szalai Ádám (labdarúgó, Hoffenheim, 618 millió forint) és Németh Krisztián (labdarúgó, al-Garafa, 424,5 millió forint) követi a dobogón. A legjobban kereső tízbe a nők közül csak Babos Tímea (teniszező, 339,6 millió forint) és Hosszú Katinka (úszó, 244,3 millió forint) fért be.