Jövőre akár négyszázalékos lehet a növekedés

századvég politika gazdaság gazdaságkutató alapítvány kormánypárt budapest épület illusztráció Századvég gazdaságkutató zrt. és politikai iskolai alapítvány épülete Budapesten a III. kerületben.
Századvég gazdaságkutató zrt. és politikai iskolai alapítvány épülete Budapesten a III. kerületben.
Vágólapra másolva!
A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaság idén 2,1 százalékkal, jövőre pedig 3,6 százalékkal bővülhet, de bizonyos feltételek teljesülése esetén elérheti a négy százalékot. Várhatóan az államadósság is tovább mérséklődik: míg tavaly év végén a mutató a GDP 74,7 százalékát tette ki, addig idén 73,3 százalék, jövő év végén pedig 71,2 százalék lehet.
Vágólapra másolva!

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint idén 2,1 százalékos növekedésre számíthatunk, a bővülést elősegíti a fogyasztás emelkedése, ugyanakkor fékezi a beruházások visszaesése. Ez utóbbi az uniós források átmeneti elapadására vezethető vissza.

A gazdaságkutató módosított azonban a 2017-re vonatkozó előrejelzésén: az új előrejelzés 3,6 százalékos bővüléssel számol.

Az infláció mértéke az idén 0,3, míg jövőre két százalék lehet. A jövő évre várt magasabb inflációhoz
egyaránt hozzájárulhat az olajárak növekedése, valamint a növekvő bérszínvonal miatt bővülő kereslet.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. épülete Budapesten Fotó: Zagyi Tibor


Továbbra is kedvezően alakul a költségvetés helyzete: idén rekordalacsony, 1,2 százalékos lehet a
hiány, míg jövőre 2,1 százalékot tehet ki a deficit.

A Századvég Gazdaságkutató várakozásai szerint jövőre a növekedés a vártnál nagyobb, 4 százalékot is meghaladó lehet.

Kevésbé derűlátó a GKI

Az EU-támogatások apálya miatt az idei GDP-növekedés két százalékra, a régióban az egyik legalacsonyabbra lassul – írja legfrissebb előrejelzésében a GKI Gazdaságkutató Rt.

A növekedés dinamikája jövőre az EU-s támogatások és a gyorsuló fogyasztásbővülés hatására három százalék környékére emelkedik.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a gazdaságkutató kiemeli: jövőre a jelentős béremelkedés miatt a fogyasztás a korábban gondoltnál gyorsabban emelkedik. Ugyancsak élénkül a jövőre várt infláció is, 1,5-ről két százalékra.

Ugyanakkor az államháztartás 2016. évi helyzete - részben egyszeri bevételek miatt - lényegesen kedvezőbb a korábban gondoltnál.

Mivel az alacsony bérre alapozott növekedés kifulladásának, a versenyképesség romlásának, az EU-forrásoktól való túlzott függésnek a kormányzati felismerése nem kapcsolódik össze a magyar modell felülvizsgálatával,

a GKI valódi fordulat helyett csak átmeneti javulásra, az EU-források folytatódó felélésére és a régiótól való további leszakadásra számít.



A magyar gazdaság növekedése az elmúlt tíz évben – 2013–2014 kivételével, amikor kiugró mértékben tetőztek a beáramló EU-források – jelentősen elmaradt a régióra jellemzőtől.

A magyar beruházási arány az idei visszaesés után jövőre az EU-pénzek hatására sem megy 20 százalék fölé.

A foglalkoztattak száma 2016-ban 3 százalékkal, a gazdaság valamennyi területére kiterjedően bővül, véli a GKI.

A belső és külső egyensúly nagyon kedvező. Az államháztartási hiány ötödik éve 3 százalék alatt van, 2016-ban feltehetőleg 2 százalék alatt, 2017-ben 2,5 százalék körül alakul.

2017-ben az adócsökkentések költségvetési terhét a kényszerű vállalati béremelések nagyrészt ellentételezik, de a választások előtt számos területen költekezés, és ezzel a deficit emelkedése várható. A jegybanki alapkamat várhatóan 2017 végéig 0,9 százalék marad, de a nem konvencionális módszerekkel való lazítás folytatódik. Az euró/forint árfolyam éves átlagban 2016-ban 312, jövőre 315 körül lesz.