Nem változtat stratégiát az EKB

Mario Draghi EKB elnök ECB
President of European Central Bank (ECB) Mario Draghi adresses the media after attending a meeting of the Committee on the Affairs of the European Union (Europaausschuss) of German lower house of parliament (Bundestag) in Berlin on September 28, 2016. / AFP PHOTO / STEFFI LOOS
Vágólapra másolva!
Minden marad úgy mint eddig? Januártól lesznek változások. A kötvényeket veszik, a kamatláb nulla, az euró zuhant, Mario Draghi pedig beszélt.
Vágólapra másolva!

Jövő év decemberéig meghosszabbította eszközvásárlási programját az Európai Központi Bank - közölte a Reuters. A havi keretösszeg azonban 60 milliárd euróra csökken áprilistól a mostani 80 milliárdról.

Az irányadó kamatszinteken nem változtattak: az alapkamat továbbra is 0 százalékon, az egynapos hitelkamat 0,25 százalékon, a betéti kamat pedig -0,4 százalékon maradt. A kormányzó tanács azzal számol, hogy a jegybanki kamatok a jelenlegi, vagy alacsony szinten maradnak huzamosabb ideig.

Draghiék maradnak az eddigi kaptafánál Forrás: AFP/Steffi Loos

A döntés következtében elkezdett zuhanni az euró a dollárral szemben. Mario Draghi jegybankelnök közölte, hogy a program feltételrendszerét januártól átszabják.Draghi újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy mennyiségi lazítási program visszafogása szóba se került a kamatdöntő ülésen. A jegybankelnök szerint ugyanis ez most "nem szükségszerű".