Új adószabályok az elektronikus kereskedelemre

Európai Bizottság brüsszeli székházáról 
Belgium: European Parliament, Brussels Euroraum Außenansicht PARLIAMENT Kriese Eurorettung EUROPEAN EURO ssteuer
Belgium: European Parliament in Brussels as seen from Rue Wiertz. Photo from 15. May 2015.
Vágólapra másolva!
Az unión belüli elektronikus kereskedelmi vállalkozások áfa-környezetének javítására tett javaslatot az Európai Bizottság. Az ügyintézés egyszerűbbé válna, az áfát a célországban kellene fizetni a bizottság közleménye szerint.
Vágólapra másolva!

A javaslat lehetővé teszi, hogy a fogyasztók és a vállalkozások, különösen a start-up vállalkozások és a kis- és középvállalkozások (kkv-k) könnyebben vásároljanak és értékesítsenek árukat és szolgáltatásokat az interneten.

Egyablakos ügyintézés

Az online kifizetések uniós szintű egyablakos ügyintézése révén a tervek szerint csökkeni fognak az áfa-kötelezettségek teljesítésével összefüggő költségek, ami az unió egészében

éves szinten 2,3 milliárd euró megtakarítást jelenthetne a vállalkozások számára.

Az új szabályok biztosítják továbbá, hogy az áfát a végső fogyasztó tagállamában fizessék meg, így az adóbevételek méltányosabban oszlanak meg az uniós országok között. A javaslat elősegíti, hogy a tagállamok visszanyerjék az online értékesítés során keletkező, jelenleg évi 5 milliárd euróra becsült adókiesést. A javaslat része még, hogy a tagállamok ugyanolyan áfamértéket alkalmazhassanak az e-kiadványokra – például az elektronikus könyvekre és online újságokra –, mint a nyomtatott kiadványokra.

Egyszerűbb szabályok

A bizottság témában kiadott közleménye idézte Pierre Moscovici gazdasági ügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős uniós biztost, aki a részleteket ismertetve elmondta,

az új szabályozás lehetővé teszi, hogy az interneten értékesítő vállalatok egy helyen, könnyen eleget tehessenek az uniós adókötelezettségeiknek.

Leegyszerűsíti az interneten árusító, induló innovatív vállalkozásokra és mikrovállalkozásokra vonatkozó áfaszabályozást oly módon, hogy a 10 ezer euró alatti, határon túli értékesítésre vonatkozó áfát belföldön fogják kezelni. A kkv-k pedig igénybe vehetik a 100 ezer euró alatti határon túli értékesítésre vonatkozó egyszerűsített eljárásokat.

Csökkenhet az áfa

A szabályozás fellép az unión kívülről érkező, piactorzító és tisztességtelen versenyt okozó áfacsalással szemben, valamint lehetővé teszi, hogy a tagállamok csökkentsék az elektronikus kiadványokra, például az elektronikus könyvekre és online újságokra vonatkozó áfa mértékét – tájékoztatott az uniós biztos.

Az Európai Parlament épülete, Brüsszel Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Kalker

Következő lépésként a jogalkotási javaslatokat konzultáció céljából az Európai Parlament elé, illetve elfogadás céljából az Európai Tanács elé terjeszti a bizottság.