A Bitcoin mindent lenyom az év végére

Bitcoin
This June 17, 2014 photo taken in Washington, DC shows bitcoin medals. Bitcoin uses peer-to-peer technology to operate with no central authority or banks; managing transactions and the issuing of bitcoins is carried out collectively by the network. AFP PHOTO / Karen BLEIER
Vágólapra másolva!
A Bitcoin arra készül, hogy június óta nem látott heti ugrást hajtson végre, ahogy a geopolitikai kockázatok megnövelték a digitális fizetőeszköz vonzerejét a világpiacon.
Vágólapra másolva!

Ezen a hétén a Bitcoin már több mint 15 százalékot erősödött, és a pénteki hongkongi kereskedésben az árfolyama átlépte a 900 dollárt is. Ezzel a virtuális valuta a Bloomberg adatai szerint idén már 107 százalékot emelkedett. Ezeken a szinteken utoljára 2014 januárjában volt a Bitcoin, miután – részben a kínai korlátozások miatt – szakadni kezdett a rekordnak számító 1137 dolláros árfolyamról.

A Bitcoin olyan ralit produkál, amellyel

lenyomott minden vezető devizát, részvényindexet és nyersanyagot 2016-ban.

Ráadásul a befektetők csak még lendületesebben kezdték venni a fizetőeszközt a közelmúltbeli törökországi és berlini események után.

Nem mellékesen a Bitcoin tranzakciókban élen járó Kínában is felpörgött a vásárlás, ahogy a befektetők mérlegelni kezdték, milyen hatással lehet a jüanra, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jövőre a korábban vártnál gyorsabb ütemben szigorít.

A Bitcoin/dollár árfolyam idei mozgása Forrás: Investing.com

A virtuális fizetőeszköz vonzerejét az adja a kockázatosabb időszakokban, hogy a klasszikus devizáknál sokkal kevésbé van alárendelve a kormányzatoknak és az állami szabályozásoknak. A sokkal hagyományosabb menedékeszköznek számító arany mindeközben gyengült ebben a negyedévben, ahogy az amerikai kamatemelés három éve nem látott alacsony szintre szűkítette a prémiumát a Bitcoinnal szemben.

A Fed szigorítása feltehetően számos feltörekvő piaci befektetőt tolt át a Bitcoin piacára,

különösen Kínában, ahol sokan kimenekültek a klasszikus devizaeszközökből – mondta Thomas Glucksmann, a hongkongi Gatecoin szakértője. Hozzátette, ahogy átléptük a 800 dolláros árfolyamot, egy fontos ellenállási pont tört meg, és megnyílt az út a pszichológiailag kiemelkedően jelentős ezer dolláros szint előtt, ahonnan már minden lehetséges.