Az év legnagyobb céges felvásárlásai

microsoft linked in felvásárlás
Networking site for professionals LinkedIn has been taken over for a sum of just over 26 billion US dollars by Microsoft corporation. The takeover is the first since the company has been led by CEO Satya Nadella who has changed the companies strategies significantly since 2014. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A hét legnagyobb felvásárlásnál összesen több mint 300 milliárd dollárt fizettek ki.
Vágólapra másolva!

7. Microsoft < Linkedin

26 milliárd dollár

Az Európai Unió december 7-én adta áldását a Microsoft LinkedIn akvizícióra. A tech vállalat 26 milliárd dollárt (kb. 7200 milliárd Ft.) se sajnál a közösségi oldalért. Sokan attól tartottak, hogy ha a Microsoft ráteszi kezét a LinkedIn által gyűjtött adatokra, azzal hátrányos helyzetbe hozhatja a konkurenseket. A Microsoft ezért novemberben benyújtott a versenyhivatalnak egy kötelezettségvállalási javaslatot, ami azt tartalmazta, hogy milyen változtatásokra, engedményekre hajlandó. A vállalat számos dolgot ígért meg a következő öt évre, ami biztosítja a konkureseket afelől, hogy nem szenvednek hátrányt. Továbbra is lehetővé teszik az Office Store-ban való hirdetést a külső üzleti közösségi szolgáltatásoknak, és elérhető marad számukra az Office Add-in program is.

Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

6. Abbott Laboratories < St Jude Medical

30 milliárd dollár

„Ha a betegekről és az egészségügyi rendszerekről van szó, biztosnak kell lennünk arról, hogy az árak versenyképesek maradnak, hogy az orvosoknak van választásuk és hogy a cégek összeolvadása közben nem sikkadnak el a fontos innovációk." Ezekkel a szavakkal adta áldását az Európai Bizottság részéről a dán Margrethe Vestager, hogy az Abbott Laboratories felvásárolja a St Jude Medicalt.

...több, mint 30 milliárd euróért (kb. 9000 milliárd Ft.).

Ehhez egyébként az AL-nek el kellett adnia 15 milliárd dollárnyit a saját részvényeiből.

5. Softbank < ARM Holdings

32 milliárd dollár

Több mint 32 milliárd dollárért (kb. 9400 milliárd Ft.) cserélt gazdát a brit ARM Holdings techvállalat.

A bejelentés minden előjel nélkül robbant és valósággal sokkolta a techszektort. Korábban még pletyka szinten sem merült fel az ARM felvásárlása. A kialkudott vételár amúgy elég magas, 43 százalékkal haladta meg az ARM értékét. Son Masayoshi, a Softbank vezérigazgatója szerint ez volt a cég eddigi legfontosabb akvizíciója, és jövőbeli növekedésének egyik legfontosabb kulcsa. Ezzel szélesedett a Softbank palettája, amelyen a mobilkommunikáció, az e-kereskedelem és a streamelés is szerepel (még a magyar „származású" Ustreamben is van részesedésük).

A SoftBank megígérte, hogy az ARM székhelye a brexit dacára is a nagy-britanniai Cambridge-ben marad.

4. Shire < Baxalta

32 milliárd dollár

Januárban csapott egymás tenyerébe a dublini Shire gyógyszercég, és a rákgyógyszerekre specializált amerikai Baxalta. A vételár itt is 32 milliárd dollár. Ez egyébként közel 38 százalékkal több, mint a cég értéke. A Shire vezérigazgatója szerint ezzel szélesedik a vállalat termékpalettája és globális jelenléte. A Baxalta a világ 24. legnagyobb gyógyszeripari cége, a Shire pedig a 19. helyen van.

3. British American Tobacco < R.J. Reynolds Tobacco Company

47 milliárd dollár

A dohánypiacon 42 százalékos részesedéssel bíró BAT ugyanis bejelentette, hogy 47 milliárd dollárért (kb. 14.000 milliárd Ft.) megvenné a Reynold American részvényeit, de ez az ár még nem végleges, a cégek tárgyalásban vannak. Ha megvalósulna az üzlet, olyan márkák kerülnének egy ernyő alá, mint a Dunhill, a Lucky Strike, a Pall Mall, a Camel és a Kent. Az így létrejött konglomerátum lenne a világ legnagyobb cigarettagyártója.

2. Bayer – Monsanto

57 milliárd dollár

Az amerikai mezőgazdasági-biotechnológiával foglalkozó Monsanto szeptemberben jelentette be, hogy elfogadta a német gyógyszergyártó, a Bayer 57 milliárd (kb. 17.000 milliárd Ft) dolláros ajánlatát. Az akvizíciót sok vita övezi. Vannak, akik a farmerek gazdálkodási szabadságát és a környezet biodiverzitását féltik.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul

Az első pletykák még tavasszal röppentek fel.

A bejelentés egyből 3 százalékot dobott a Bayer árfolyamán.

1. AT&T Inc. – Time Warner

85 milliárd dollár

Az AT&T októberben jelentett be, hogy megvásárolja a hollywoodi filmstúdiókat és tévécsatornákat is a birtokában tudó médiaóriást. Ez az év legnagyobb felvásárlása. 85 milliárd dollár (kb. 25.000 milliárd Ft.) az ár.