Itt az újabb kínai felvásárlási hullám

nyugdíjas kínai
CHINA, SHANGHAI CITY, SUNRISE GYM ON PEOPLE SQUARE
Vágólapra másolva!
Idős éveikre vásárol nyugati ingatlanokat egyre több tehetős kínai. Közel 360 millióan lesznek a 60 év feletti kínai lakosok 2030-ban, a társadalombiztosítási és a nyugdíjrendszer pedignincs erre felkészülve. A jüan elértéktelenedése miatt is egyre több gazdag kínai külföldön szeretné nyugdíjas éveit eltölteni, és ez egy újabb ingatlanvásárlási hullámhoz vezetett.
Vágólapra másolva!

A kínai nyugdíjasok a nyugat-európai és az amerikai ingatlanpiacon ma már komoly tényezőnek számítanak, és a kínai befektetések újabb hulláma ettől a korosztálytól várható, hívja fel a figyelmet a BBC elemzése.

A folyamat mögött egyrészt a mesterségesen gyengén tartott jüan folyamatos leértékelődése áll:

az idős éveikre biztos megélhetést remélő tehetősebbek az infláció miatt inkább külföldön vesznek ingatlanokat.

A másik alapvető ok a kínai ingatlanpiaci árak elszállása, amely évek óta tartó folyamat, és főként a legfejlettebb városokat érinti.

A lakásárak kétszámjegyű áremelkedése mellett a felkapottabb városrészekben nem ritka a 30-40 százalékos drágulás.

kínai nyugdíjas Shanghajban Forrás: AFP/ONLYWORLD.NET/Stephane Frances

A megtakarításaikat ezért egyre többen külföldi ingatlanokban szeretnék tudni, akár bérbe adás, akár későbbi kiköltözés céljára. Az idősebbek meneküléséhez hozzájárul a társadalombiztosítási rendszer fejletlensége is,

Kínában ugyanis továbbra sincs egységes és kötelező nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszer.


A helyzet – akárcsak a gazdaság többi területén – itt is kettős képet mutat.

A vidéken élők esetében még mindig a család jelenti a fő hátteret az idősek ellátására, az ifjabb generáció elvándorlása és az egy gyermekes családpolitika miatt ugyanakkor ez a hagyomány egyre kevésbé fenntartható.

A városokban sokkal jobb a helyzet, de a kötelező egészségbiztosításról itt sem beszélhetünk.

Az ENSZ előrejelzései szerint 2030-ban már több mint 360 millió 60 év feletti kínai él az országban, ám az egészségügyi és szociális ellátásukra a mai napig nem készült állami stratégia.


A külföldre költözést természetesen csak a jómódúak engedhetik meg maguknak, őket viszont az is vonzza, hogy a nyugat-európai és amerikai nagyvárosokban lévő kínai negyedekben élhetnének.

A mostani középkorú generáció főként a szüleinek vásárol ingatlanokat, hogy azzal később saját megélhetésüket biztosítsák. Egy idei felmérés szerint

az emigrációt választók 60 százaléka tervezte, hogy megtakarított pénzét ingatlanba fekteti Nyugat-Európában, az USA-ban, Kanadában, vagy Ausztráliában.