Mégse zárják el az ibériai pénzcsapot

Spanyolország, politikai tüntetés
MADRID, SPAIN - OCTOBER 29: Demonstrators shout slogans and hold placards near the Spanish Parliament after Mariano Rajoy, Spain’s embattled Popular Party leader, has been re-elected as prime minister after two inconclusive elections and ten months of political stalemate, in Madrid, Spain on October 29, 2016. His appointment is largely thanks to the PSOE Socialist Party’s decision to abstain from voting in the congressional ballot. Sixteen Socialists also voted against re-electing Rajoy. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A stabilitási és növekedési paktum megsértése ellenére sem függesztik fel az uniós alapokból a Spanyolországnak és Portugáliának szánt források kifizetését jövőre.
Vágólapra másolva!

Ez derült ki az Európai Bizottság most közzétett 2017-es növekedési jelentéséből, amellyel kezdetét vette a következő, immár hetedik Európai Szemeszter.

A 2009 óta túlzottdeficit-eljárás alatt álló Portugália és Spanyolország október közepén nyújtotta be Brüsszelnek jövő évi költségvetési tervét és a vonatkozó tanácsi döntések alapján elfogadott akciótervét. Az Európai Bizottság értékelte az anyagokat és megbeszéléseket folytatott az Európai Parlamenttel. Végül arra a következtetésre jutott, hogy

fel kell függeszteni a túlzottdeficit-eljárást

mindkét uniós tagállam esetében. Ennek megfelelően az európai strukturális és beruházási alapok felfüggesztésére vonatkozó javaslat lekerült a napirendről - közölte a bizottság.

Egy politikai tüntetés Madridban Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Az Európai Bizottság július elején indított szankciós eljárást Portugália és Spanyolország ellen, mert a két dél-európai ország nem teljesítette hiánycsökkentési kötelezettségeit 2015-ben és 2014-ben, megsértve a stabilitási és növekedési paktumot. Emiatt akár pénzbüntetéssel és az uniós alapokból származó források folyósításának felfüggesztésével is büntethették volna a két országot.

A pénzbírságok összege legrosszabb esetben elérhette volna a hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékát is.

Az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa augusztusi ülésén elfogadta a bizottság javaslatát, miszerint tekintsenek el a pénzbüntetés kiszabásától, tekintettel arra, hogy

mindkét ország komoly erőfeszítéseket tett a közpénzügyek rendbehozására,

fontos strukturális reformokat hoztak. A miniszterek egyetértettek azzal is, hogy adjanak több időt Madridnak és Lisszabonnak a költségvetési kiigazítások teljesítésére.

Portugáliának az év végéig, Spanyolországnak pedig legkésőbb 2018-ra kell leszorítania a bruttó hazai termék 3 százaléka alá a költségvetési hiányt.

A túlzottdeficit-eljárás keretében a bizottság minden évben meghatározza az elérendő hiánycélt a fokozatos csökkentés jegyében. Spanyolország és Portugália azonban az utóbbi két évben jelentősen túllépte a megszabott korlátot. A spanyol államháztartás hiánya például tavaly elérte a bruttó hazai termék 5,1 százalékát, jócskán meghaladva a 4,2 százalékos célt. Portugáliának tavaly 2,5 százalékra kellett volna leszorítania a hiányt, de 4,4 százalék lett.