Önbizalma nincs, de kitartó a magyar vállalkozó

start up vállalkozás
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-multiethnic-people-start-up-business-talking-cafe-image40979477
Vágólapra másolva!
Világszerte erősödik a vállalkozói kedv és mi, magyarok is optimistábbak vagyunk: 10-ből 4-en vállalkoznának Magyarországon. Míg világszerte minden második ember, a magyaroknak alig negyede érzi azonban úgy, hogy megvan minden képessége egy saját vállalkozás elindításához - derül ki egy friss felmérésből.
Vágólapra másolva!

Bár nemzetközi és európai összehasonlításban is van még hova fejlődnünk,

a magyarok egyre pozitívabban állnak a vállalkozói létformához.

Míg 2012-ben a válaszadók kevesebb, mint fele (47%) vélekedett pozitívan a vállalkozásokról, két éve már 61 százalék, 2016-ban pedig 65 százalék gondolta úgy, hogy érdemes Magyarországon vállalkozni.

Itthon is egyre erősebb az önállósodásra, vállalkozóvá válásra való nyitottság Forrás:Rawpixelimages | Dreamstime.com

Bíztató eredmény, hogy

a magyarok több mint harmada (38%) gond nélkül el tudná magát képzelni vállalkozóként,

ezzel a régióban a középmezőnybe tartozunk, megelőzve Csehországot, Szlovákiát és Romániát is az Amway Globális Vállalkozói Jelentés 2016" (Amway Global Entrepreneurship Report) című, világszinten 45 országra kiterjedő, összesen közel 51 ezer fős mintán készült reprezentatív kutatás eredményei alapján. (A nemzetközi kutatás magyarországi adatfelvételét a GfK Hungária végezte 2016 nyarán. A felmérés legfrissebb, hazai eredményeit Budapesten a Fiatal Vállalkozók Hete keretében mutatta be a héten.)

Az önfoglalkoztatás világszerte fontos szerepet játszik a gazdaság élénkítésében, a foglalkoztatottság növelésében. Az Amway Globális Vállalkozói Jelentés adataiból egyértelműen látszik, hogy bennünk, magyarokban is egyre erősebb az önállósodásra, vállalkozóvá válásra való nyitottság és igény" – mondta el Törőcsik Dalma, az Amway Hungária vállalati kapcsolatokért felelős vezetője.

„A vállalkozói kedv erősödése mögött két tényező áll. A kis- és középvállalkozások száma évről évre növekszik, így

A fejlődést segíti a javuló üzleti környezet is: a pénzügyi világválság óta a magyar gazdaság növekvő pályára állt, és kedvezőbb lehetőségeket kínál a kisvállalkozások számára" –tette hozzá Dr. Balaton Károly, a Miskolci Egyetem professzora, a kutatás tudományos partnere.

Az Y generációé a jövő

A vállalkozói potenciál

az életkor növekedésével egyértelműen csökken.

Bár a 35 év alatti magyar fiatalok fele (49%) el tudná képzelni, hogy saját vállalkozást indít, 35-49 éves kor között tíz megkérdezettből már csak négy (41%) vállalná az önfoglalkoztatást, míg az 50 felettiek mindössze negyede (26%) állna készen saját cég alapítására.

A nemzetközi tendenciákkal összhangban a férfiak nyitottabbak a saját vállalkozásra

- 43%-uk szívesen alapítana céget, míg a nők 34%-a állna saját lábra.

A függetlenség a legvonzóbb

Nincs főnök, többet keresünk, végre megvalósíthatjuk, amit igazán szeretnénk – ahogy a világ más tájain, Magyarországon is elsősorban ezek a tényezők sarkallnak arra, hogy önálló vállalkozásba kezdjünk. A saját cég legfontosabb előnye, hogy

önmagunk főnökei lehetünk (41%),

de fontos szempontot jelent a kiegészítő jövedelem (33%) és az önmegvalósítás (31%) lehetősége is.

Nem hiszünk önmagunkban

A kutatása egy új mérőszámot, az Amway Vállalkozási Hajlandóság Indexet vezette be 2015-ben, amely az adott országra jellemző vállalkozásbarát közhangulat erősségét méri. Az index három tényezőből áll össze:

  • Mennyire érezzük vonzó lehetőségnek, hogy vállalkozóként saját lábra álljunk?
  • Mennyire vagyunk felkészültek rá?
  • Mennyire vagyunk képesek ellenállni annak, hogy környezetünk lebeszéljen bennünket a saját vállalkozás indításáról?

Sajnos ebben továbbra is fejlődnünk kell: a nemzetközileg mért 50-es, és az európai 45-ös értékhez képest Magyarország 39-es értéket ért el.

Bár sokan szívesen vállalkoznánk, a nemzetközi mutatókhoz képest (56%) ez a lehetőség a magyaroknak még mindig nem kellően vonzó (40%). A legfeltűnőbb az önbizalomhiány: Magyarországon

a válaszadók csak kevesebb, mint negyede (23%) érzi úgy, hogy minden képessége megvan a saját vállalkozás indításához,

míg világszinten majdnem minden második megkérdezett (46%) optimista saját vállalkozói lehetőségeivel kapcsolatban.

Kitartásban viszont elsők vagyunk:

ha egyszer elhatározzuk magunkat, akkor is kitartunk a vállalkozóvá válás mellett, ha a környezetünk inkább lebeszélne minket erről. Ellenálló képességünk tehát nagyobb (55%), mint a világ más országaiban (49%).

Az önbizalomhiányra utal az is, hogy míg világszerte minden második megkérdezett (56%) foglalkozna szívesen ügyfélszerzéssel, mely kulcsfontosságú a vállalkozás sikeréhez, a magyaroknál a válaszadók harmada (31%) nyitott rá.