Már az alapkezelők is forintosítanak

bankjegy bankkártya forint mastercard
Budapest, 2015. május 9. Számológép, bankkártyák és bankjegyek a gazdasági, pénzügyi események, hírek illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Bár voltak időszakok, amikor az ügyfelek a forinttal kapcsolatos félelmek miatt inkább a devizás megoldásokat keresték, a Fidelity szerint várható volt, hogy ez a helyzet nem tarthat örökké. Az alapkezelő szerint egyre többen diverzifikálják befektetéseiket, egyre több globális alap forintosítja a termékeit, így azok száma az utóbbi két évben megtriplázódott.
Vágólapra másolva!

Elmúlt az az idő a Fidelity International szerint, hogy külföldi alapot csomagolnak az alapkezelők egy magyar termékbe, a forintos alapok ugyanannak a luxemburgi alapnak a sorozatai, amelyeket a világon máshol is elérnek a külföldi befektetők. Ez azt jelenti, hogy

a magyar ügyfelek ugyanannak az alapnak a sorozatait érik el forintban,

vagy akár euróban és dollárban, mint például egy német, egy svájci vagy akár egy távol-keleti befektető.

Az alapkezelőknél is egyre népszerűbb a forintosítás Forrás: MTI/Faluldi Imre

Az elmúlt egy évben a globális osztalékrészvény és a globális rugalmas vegyes alapok voltak a legnépszerűbb termékek a Fidelity szerint, amely már 14 termékét helyezte át helyi devizába is. Mint írják, a széleskörű, átfogó befektetésekre vágyók itt mérsékeltebb kockázattal találnak lehetőségeket az egyes kategóriákon belül.

Az alapok forintosítása egy új trendet is elindított a befektetők körében,

sok csatornánál a devizás megoldások értékesítése is felfelé vette az irányt, írja közleményében az alapkezelő.

A cég szerint a közeljövőben sok minden befolyásolhatja a piacokat, köztük

  • az amerikai elnökválasztás,
  • a Brexit-tárgyalások,
  • a jelentősebb jegybankok (Bank of England, Bank of Japan és az Európai Központi Bank) tevékenységei,
  • vagy az olaszországi népszavazás.

Ha a mozgalmas területeket nézzük, akkor nem feledkezhetünk el a feltörekvő piacokról, ahol az adatok arra utalnak, élénkül a növekedés.

sőt, több mint egyéves rekordját is megdöntötte, a szolgáltatói PMI pedig négy éve nem állt ilyen jól. Oroszország összesített PMI-je némileg csökkent, de még mindig bővülést jelez, az új megrendelések szintje három éves csúcson áll” – idézi a cég közleménye Al-Hilal Istvánt, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetőjét.

India átlagon felül bővült Forrás: 123rf.com

Szerinte az ázsiai országok a folyó fizetési mérlegeket tekintve is ellenállóbbnak tűnnek:

Korea, Tajvan és Thaiföld rekord-közeli többlettel rendelkezik. „Kína mindig kérdéses, de úgy néz ki, ott is stabilizálódott a helyzet.

  • Erős belföldi fundamentális mutatók,
  • limitált kínai függőség,
  • alacsony eladósodottság,
  • a monetáris lazítást lehetővé tevő mozgástér,
  • és kedvezően alakuló devizaárfolyam

– ezek lesznek a kulcsszavak a jövőben a fejlődő piacokon” – véli el Al-Hilal István.

A Fidelity szerint pár éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy a fenti piacok termékei egy külföldi alapkezelő kínálatában forintos változatban is elérhetőek, és emellett még népszerűek is legyenek. Szerintük a számok azt mutatják, hogy a magyar piac mára megérett az ilyen jellegű befektetésekre is.