Egyszerűbb lett az adózás, egy kicsit

NAV, adóellenőrzés, adóellenőr, Ügyintézők dolgoznak egy berendezett irodában a Hajdú Bihar megyei Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal új épületében 2004.06.17-én
Vágólapra másolva!
A vállalkozások adómegfeleléssel kapcsolatos terhei évről évre egyszerűsödnek és csökkennek, az általános forgalmi adó- és a társaságiadó-bevallások benyújtását követő eljárások azonban komoly kihívást jelentenek, és hosszú időt vesznek igénybe – derül ki a Világbank-csoport és a PwC legfrissebb jelentéséből. A hosszadalmas eljárások egyes társaságok esetében a cash flow és az adminisztráció akár két éves késését is előidézhetik.
Vágólapra másolva!

Évről évre javulnak az adófizetés egyszerűségét tükröző fő mutatók: az adózásra fordított idő, az adófizetések száma és a teljes adómérték. A Doing Business módszertana szerinti

teljes adómérték átlagosan a nyereség 40,6 százaléka,

ami a tavalyi évhez képest mindössze 0,1 százalékpontos csökkenést jelent. A vizsgált társaság évente 25 befizetést teljesít (a tavalyi értékhez viszonyított csökkenés: 0,8), adókötelezettségei teljesítésére pedig összesen 251 órát, vagyis nyolc órával kevesebbet fordít, mint az elmúlt évben - derül ki a könyvvizsgáló Paying Taxes 2017 jelentéséből, amely 190 országban vizsgálja az adófizetés egyszerűségét.

Nehéz megggyőzni az adóellenőröket

Az adókötelezettségek teljesítésére fordított idő globális átlagának nyolc órás, a korábbi évekhez képest nagyobb mértékű csökkenése az elektronikus adózási rendszerek folyamatos fejlesztését és különösen a brazil reformok hatását tükrözi. Az adófizetések száma részmutató értékének csökkenése is nagyrészt a bevallások elektronikus benyújtását és az elektronikus adófizetést lehetővé tévő rendszerek bevezetésének köszönhető, ez az intézkedés volt az adóreform leggyakoribb eleme az elmúlt évben. A teljes adómérték csekély csökkenése abból adódik, hogy

44 gazdaságban növekedtek, míg 38 gazdaságban csökkentek az adóterhek.

A mutatóban ezenkívül egyszerre érzékelhető az „egyéb adók" csökkenése, valamint a nyereséget és a munkát terhelő adók ezt ellensúlyozó kismértékű növekedése.

4-5 hónapig is eltarthat egy adóellenőrzés Forrás: MTI/Oláh Tibor

Az idei évben kibővített kutatás eredményei azt mutatják, hogy a vállalatok számára

a legnagyobb kihívást az adóbevallások adóhatóságokkal történő elfogadtatása jelentheti.

Az egyes jogrendszerekben követendő eljárások jelentős eltéréseket mutatnak.

Sokat kell várni a visszatérítésekre

2015-ben 162 ország rendelkezett áfarendszerrel, és az esettanulmányban elemzett társaságnak 93 országban volt lehetősége az áfa visszaigénylésére. A gyors és hatékony folyamat elengedhetetlen feltétele lehet annak, hogy a társaságoknál ne merüljenek fel cash flow-problémák. Azokban a gazdaságokban, amelyekben az áfa visszaigényelhető, átlagosan valamivel több mint 14 órát vesz igénybe az áfa-visszatérítési kérelem benyújtása, a visszatérítésre azonban több mint 5 hónapot, vagyis majdnem 22 hetet kell várni.

Az elemzésből az is kiderül, hogy az áfa-visszatérítéssel kapcsolatos kötelezettségek teljesítése jellemzően kevesebb időt igényel a magasabb jövedelmű gazdaságokban (közel 8 órát), mint az alacsonyabb jövedelmű gazdaságokban (közel 27 órát).

Az áfa visszaigénylése a gazdaságok 70 százalékában von adóellenőrzést maga után, mely ellenőrzéseknek több mint fele (58%) átfogó adóellenőrzést jelent.

Elnyúló vizsgálatok

2015-ben a vállalkozásoknak a tanulmányban vizsgált országok közül 180 országban kellett társasági adót fizetniük. A társaságiadó-bevallás önellenőrzése ebből 74 országban valószínűleg adóellenőrzést von maga után. Az esettanulmányban elemzett társaság átlagosan csaknem 17 órát tölt a társaságiadó-bevallás korrekciójával.

Az esetleges adóhatósági ellenőrzés lefolytatása valamivel több, mint 17 hetet vesz igénybe.

Az alacsonyabb és a magasabb jövedelmű gazdaságokat összehasonlítva a tanulmányból az állapítható meg, hogy az alacsonyabb jövedelmű gazdaságokban kétszer nagyobb az adóellenőrzés valószínűsége, és a társaságiadó-bevallás javítása több mint kétszer annyi időt vehet igénybe.

Paying Taxes 2017

A Paying Taxes a Világbank-csoport Doing Business című jelentésének Paying Taxes című fejezetén alapul. A tanulmány a középvállalkozásokat egy adott évben terhelő adókat és járulékokat, valamint a bevallások benyújtását követő eljárásokkal kapcsolatos adminisztratív terheket méri. A vizsgálat kiterjed a nyereségadóra vagy társasági adóra, a munkaadók által fizetendő társadalombiztosítási járulékokra és munkát terhelő adókra, a vagyonadókra, a vagyonátruházási illetékekre, az osztalékadóra, a tőkenyereségre kivetett adókra, a pénzügyi tranzakciós illetékekre, a környezetvédelmi termékdíjra, a gépjármű- és útadókra, valamint az egyéb kisebb adókra és járulékokra.
Az idei évben a Paying Taxes tanulmány első ízben veszi górcső alá az adóbevallás benyújtását követő eljárásokat. Az ehhez kapcsolódó új mutató a bevallások benyújtását követő két lehetséges eljárást, az áfa vagy az árukat és szolgáltatásokat terhelő adó visszaigénylését, valamint a társaságiadó-bevallás javítását értékeli.