Egy bank már jó előre kimenekült Nagy-Britanniából

brexit csalódott
A demonstrator draped in an EU flag sits on floor during a protest against the outcome of the UK's June 23 referendum on the European Union (EU), in central London on June 25, 2016. The result of Britain's June 23 referendum vote to leave the European Union (EU) has pitted parents against children, cities against rural areas, north against south and university graduates against those with fewer qualifications. London, Scotland and Northern Ireland voted to remain in the EU but Wales and large swathes of England, particularly former industrial hubs in the north with many disaffected workers, backed a Brexit. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Vágólapra másolva!
Még a brexitszavazás előtt megszabadult minden brit eszközétől a 17,2 milliárd dollárt kezelő svéd Carnegie Investment Bank. A skandináv pénzintézet inkább nem kockáztatott a felfordulás előtt.
Vágólapra másolva!

A stockholmi befektetési banknak részvényeken és vállalati kötvényeken keresztül voltak brit érdekeltségei, de már a júniusi referendum előtt elkezdte eladni ezeket, és abszolút nullára építette le a kitettségét– mondta a Bloombergnek a Carnegie Investment Bank vezető stratégája, Henrik Drusebjerg.

A pénzintézet ráadásul most is tartózkodik a brit befektetésektől, mivel túl nagy kockázatot látnak abban, hogy a szigetország végül milyen módon viszi véghez a kilépést az Európai Unióból. Ezzel egy időben egy 83 pénzügyi menedzser véleményét összesítő kutatás kimutatta, hogy a befektetők számára

a brexit és az Unió esetleges szétesése jelenti a legnagyobb globális kockázatot.

Drusebjerg mindemellett igen pesszimista. Meglátása szerint a britek kilépése a politikai nehézségek mellett a szigetország gazdaságát is nagyon rosszul érinti majd. Mi több, úgy véli, az is reális opció, hogy Nagy-Britannia valójában el sem jut a tényleges szakításig, mivel az oda vezető úton kiderül, milyen rendkívül kellemetlenül hatna ez a brit gazdaságra.

Forrás: AFP/Koen Van Weel

A stratéga hozzátette, a brexit csak a legrosszabb megjelenési formája lehet annak a politikai hangulatnak, amely igen negatív hatást gyakorol a világgazdaságra. Példaként említette Donald Trump esetleges győzelmét az amerikai elnökválasztáson, illetve a decemberi olasz szavazásban, valamint a jövőre esedékes francia és német választásokban rejlő politikai kockázatokat.

A jelenlegi trend ugyanis oda vezethet, hogy

egyre több politikus hangsúlyozza majd a kereskedelmi korlátokat,

amely végső soron rosszul érintené a befektetőket is – mondta.