6 trükk ahhoz, hogy azonnal kreatívabb legyen

szín
Hadd jöjjön, hadd dőljön
Vágólapra másolva!
Ha igazán innovatív és kreatív akar lenni, egy kicsit távolodjon el a mindennapi munkavégzéstől. Az alkotóerőben igazán gazdag gondolatok csak úgy, erőltetés és apropó nélkül kezdenek áramlani. Van azonban néhány trükk, hogy ezt könnyebbé és valószínűbbé tegyük. Igaz, egyik sem műhelyhez, íróasztalhoz vagy tárgyaláshoz kötött. Ami egy kontextusban abszurd, egy másikban ragyogó megoldás.
Vágólapra másolva!

Valami újat

Az Entrepreneur cikke egy népszerű tudományos író, Ransom Stephens új könyvéből idéz néhány ilyen trükköt. A könyv címe A bal agyfélteke beszél, a jobb nevet. Stephens azt állítja, ha valamiben nem érezzük a lábunk alatt a talajt, azonnal beindul a kreativitásunk. Az eleven folyamat soha nem kiszámítható teljesen, változik és meglep. A komfortzóna semmi másról nem szól, mint a kiszámíthatatlan faktor megsemmisítéséről. Háborús övezetben és helyzetben nagyszerű töltőállomás, de aki békében él, szeretne alkotni és fejlődni, kerülje. A komfortzónából semmi új nem képes megszületni. Stephens szerint pontosan a szakadék szélén kell megtalálni az egyensúlyt, sem nem hátra-, sem nem beleesni. A szélén viszont teljes odaadással tágítsuk a határainkat. A kudarc veszélye természetes stressz, ennek kell reakcióba lépnie a természetes önbizalommal.

Kössünk békét a kudarccal

Minden új lehetőség új esély a bukásra is, mondja Stephens. Igen, érhet csúfos véget a következő ötletünk. Csakhogy ami nem öl meg, az megerősít: sokkal ellenállóbbak leszünk minden egyes nem sikerült után. Nagyon fontos, így a szerző, hogy ne merüljünk el a bűntudatban. Ne vádaskodjunk. Értsük meg, hogy ugyan valami nem úgy ütött be, ahogy elterveztük, az elvárásaink képesek alkalmazkodni. A bukás vizsga. Az derül ki belőle, mi működik, mi nem.

Elfogultak vagyunk? Vegyük észre

Minden olyan gondolat, amelyet azért ítélünk nemkívánatosnak, mert nem illik bele egy korábbi mintába, másik helyzetben valami nagyszerűhöz is vezethet. Ne döntsünk úgy, hogy lemaradunk arról, ami ezúttal működhetne. Elnyomni a szabadon áramló, magától felbukkanó gondolatot a kreativitás ellentéte.

Hadd jöjjön, hadd dőljön Forrás: Origo

Annyira okosak

Az ember szereti eljátszani, hogy előre tudja, mi lesz egy helyzet vége. Stephens szerint ennek a kísértésnek feltétlenül ellen kell állni. Engedjük, hogy feléledjen bennünk a gyermeki kíváncsiság. Minden új, minden ismeretlen! – ez az a hozzáállás, amellyel bővülni tud a látókörünk, az ismereteink, a világlátásunk. Szívjunk csak be minden ismeretlen élményt, mielőtt véleményt formálunk róla, javasolja Ransom Stephens. Az innováció új perspektívából születik.

Komfortzóna, csá

Ha új és váratlan gondolatokra vágyunk, mindig keressük meg a cseppet sem kényelmes pozíciót a helyzetünkben. A tapasztalat nagy szakmai erény, de amint megvetettük a lábunkat egy területen, hajlamosak vagyunk hátradőlni és elkényelmesedni. Az innováció a kihívással barátkozik, nem a komforttal. Fogadjuk be a vad, nem konvencionális gondolatokat. Mi bajunk lehet belőle? Csak gondolat. Tiszta haszon, ha kisül belőle valami, amire régóta vártunk.

Jótékony bambulás

A kreativitás gyakran mintha a semmiből nőne ki. Mintha a fantasztikus ötletek úgy látogatnának meg bennünket, akár a jelenés. De azért ha statisztikát vonnánk, mindig kiderülne, hogy ilyenkor vagy a napfelkeltét néztük, vagy a zuhany alatt álltunk, esetleg sétálgattunk valahol. Csak igen ritkán laboratóriumban, íróasztal mellett, stúdióban. Stephens szerint a kreativitás abból születik meg, amikor nagyon koncentrálunk a feladatra, majd egy pillanatra elengedjük. Fókusz és lazaság egyensúlyából tehát.

Próbáljuk ki.

Szavazzon!

Hogyan születtek eddigi élete legkreatívabb megoldásai?