Többet takarítottak meg a vállalatok

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
A vállalatok ismét több betétet és megtakarítást halmoztak fel a második negyedévben, mint amennyi hitelt felvettek, így a június végén zárult egy évben 378 milliárd forint pluszt mutat az egyenlegük – derül ki  a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma kiadott jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A vállalatok pénzügyi eszközei az első negyedévi csökkenés után a másodikban 511,2 milliárddal nőttek, míg a kötelezettségek ennél kisebb mértékben, 368,3 milliárddal emelkedtek, olvasható az MNB legfrissebb jelentésében.

Magyar Nemzeti Bank Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A külfölddel szemben fennálló követelések emelkedtek leginkább: egy év alatt 1156,4 milliárd forinttal, döntően a nyújtott hitelek, a tulajdonosi részesedések és a kereskedelmi hitelek bővülése révén.

Növekedett a vállalatok készpénz- és betétállománya is egy év alatt 843,2 milliárddal,

amit a hitelintézeteknél elhelyezett folyószámlabetétek bővülése és a rövid lejáratú betétek csökkenése határozott meg.

A második negyedévben növekedett a vállalatoknak mind a belföldi, mind a külföldi szektorokkal szemben fennálló tartozása.

A háztartások nettó megtakarítása a június végén zárult egy évben 2029 milliárd forintot tett ki.

Összesen 153,7 milliárddal nőtt a háztartások készpénzállománya, és 51,8 milliárddal bővült a betétállomány is.

A második negyedévben 25 milliárd forinttal folytatódott a háztartások hiteltartozásának csökkenése. A fogyasztási hitelek esetében a nettó hiteltörlesztés volt a jellemző, míg a hitelintézetek által nyújtott ingatlanhitelek esetében kismértékű nettó hitelfelvétel történt – jelentette az MNB.