Összefogtak, hogy finanszírozzák a vállalkozásokat

Vágólapra másolva!
Egyesült három hazai tulajdonú lízingcég, amelyek különböző területeken kis- és középvállalatokat finanszíroztak. A Rentasystem márkanév alatt létrejött integrált lízingcég hardverek, szoftverek, biztonságtechnikai és irodatechnikai rendszerek, gépjárművek, gépek, orvosi- és energetikai berendezések finanszírozásával foglalkozik.
Vágólapra másolva!

Az ügyletben érintett három társaság

  • a Rentaserver Kft., amely az elmúlt 4 évben az IT területén működött,
  • a Rentenergie Kft. termelőeszközök, mezőgazdasági és orvosi berendezések és megújuló energia rendszerek finanszírozásával foglalkozott,
  • az A4s.hu Kft. pedig autók operatív lízingjét végezte.

A Rentasystem az egyesülés révén már komplex finanszírozást biztosít a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) számára a vállalati működés szinte minden lehetséges területén. Eszközállománya jelenleg bruttó 2,5 milliárd, ügyfelei száma 150 az egyesülésről kiadott közlemény szerint.

Terjed a tartósbérlet

A Rentaserver három éve végez kutatást, amelyik többek között a tartós bérlet és saját készpénzállománnyal megvalósított beruházás-finanszírozás egymáshoz viszonyított arányát vizsgálja. „Míg világviszonylatban már 10 éve érezhető a látványos növekedés, addig hazánkban csak az utóbbi 2-3 évben" – idézte a közlemény Székely Balázst, a Rentasystem vezetőjét, aki több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik IT szolgáltatások és beruházási projektek területén.

A „Rentaserver IT Finanszírozási Index", amely a tartós bérlet és saját készpénzállomány finanszírozási formák egymáshoz viszonyított arányát vizsgálja, azt mutatta, hogy a 2014-es tényleges arányszám 0,028 volt, a 2015-ös tényleges arányszám 0,081 lett, a 2016-os irányérték pedig 0,209, vagyis látható a tartós bérlet további térhódítása a saját készpénzállománnyal szemben.

Tartós bérlet

A bérlet és a tartósbérlet a Ptk. szerint nem pénzügyi tevékenységnek minősülő szolgáltatások. A tartós bérlet olyan külső finanszírozás, amely a vállalkozás hitelkeretét (a bank által maximálisan adható hitelösszeget) nem terheli, a banki hitelnyújtást nem akadályozza vagy csökkenti, és költségként elszámolható, ÁFA-tartalma visszaigényelhető. A cég közleményében szereplő adatok alapján, ügylettől függően már 6 százalékos kamattal is elérhető a tartósbérleti finanszírozási forma.