Fizetésemelést kérni könnyebb, mint gondolná

The Revenant Cinema adventure survive survival TRAPPER MAN WEAPON RIFLE scream shout tipi FOREST SQUARE FORMAT
The Revenant Year : 2015 USA Director : Alejandro González Ińárritu Leonardo DiCaprio Photo: Kimberley French. It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Vágólapra másolva!
A közös munka sok szempontból olyan, mint a házasság. Ha az egyik fél elhanyagolva érzi magát, az az egészséges, hogy jelzi a másiknak. Erre persze bárkinek joga van mellébeszélni, vagy a vállát vonogatni. Csak akkor ne csodálkozzon, ha a házastársa egy megértőbb harmadik után kezd sóvárogni, akiért, ha a helyzet nem javul, előbb-utóbb el is hagyja.
Vágólapra másolva!

Bemenne a főnökhöz, de feszeng a gondolatra, pedig igenis megérdemel 20 százalékkal többet? Teljesen természetes. De az is, hogy ha nem veszik komolyan a kérését, hamarosan új lehetőségek után néz.

A Business Insider cikkében a Financial Times bloggere, Mrs. Moneypenny ad megszívlelendő tippeket. Polgári nevén Heather McGregor arra is kitér, mivel tarthatja ott a vezető a nagyobb fizetésre vágyó kollégát, ha épp azt nem tudja megadni.

Pozitív, természetes egész szám

Ha kért időpontot a cégvezetőtől erre a beszélgetésre, konkrét összeget mondjon. Nem nevetséges, hanem kifejezetten segítség, ha ehhez piacot kutat: a pozíciója értékét, és persze azon belül a saját munkájáét fel lehet mérni. Ha objektívnek látszik, az a tárgyalási pozícióját erősíti. Amit a munkájával elért, nem önfényezés, hanem reális szilárd eredmény. Nyugodt derűvel hivatkozzon rá.

Ahol harcolni kell az igazunkért, oda nem lesz jó langyos mosollyal evickélni Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/New Regency Pictures/20th Century Fox

Toldd meg egy kurzussal

Elképzelhető, hogy égető szüksége van a havi nagyobb összegre, pélául mert kiesett a másik kereső fél a családban, vagy az ég ne adja megbetegedett egy hozzátartozója, esetleg olyan hosszú ideje esedékes az emelés, hogy már több főnöke helyett szégyelli magát. De ha nem ég a ház, kiegyezhet egyfajta megbecsülési barterben: összeg helyett kérhet például támogatást képzésben. Hosszú távon ezzel is jól jár, a piaci értéke lesz magasabb, ami előbb-utóbb a jövedelmében tükröződik. Ha nem itt, hát máshol, de akkor tényleg magára vessen a jelenlegi cége a fafejűsége és szűkmarkúsága miatt. És legalább megvan az a jóérzése, hogy a tanfolyamot ők állták.

Ami jár, az jár, díjaztassa magát, ha megérdemli! Forrás: AFP

Konkrétumot

Ne hagyja el a szobát anélkül, hogy valamilyen részletet precizíroznának. Aggodalomra semmi ok, nem esik le az arany menedzserapplikáció a főnöke ujjáról, ha bít vagy bát mond. És ha ez nem a már emlegetett pozitív, természetes egész szám, legalább a dátumot, hogy mikor térnek vissza a kérdésre.

Kötél szakad

Végül, így McGregor, ha tényleg nem marad más, mint a válás, mert ebben a házasságban a boldogságforrás elapadt, az új helyre már alapfeleszerelésként vigye az igényeit. Oda váltson, ahol 20 százalékkal magasabb fizetést kínálnak a jelenleginél.