Történelmi mélyponton a költségvetési hiány

cég alapítás felszámolás kockázat grafikon számológép illusztráció
cég alapítás felszámolás kockázat grafikon számológép illusztráció
Vágólapra másolva!
Példátlanul, legalább másfél évtizede nem látott alacsony szintre, mindössze 2,4 milliárd forintra csökkent szeptember végére az államháztartás központi alrendszerének idei hiánya - erősítette meg a múlt héten közölt előzetes adatokat részletes jelentésében a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Vágólapra másolva!

Egyre biztosabb, hogy az év végére kitűzött uniós módszertan szerinti

hiánycél az eredeti tervekhez képest kedvezőbben alakul,

így a kormány a GDP 2 százalékáról 1,7 százalékra módosította azt - hangsúlyozta a minisztérium.

  • A központi költségvetésnek 95,5 milliárd forintos hiánya van.
  • A társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 21,3 milliárd forintos többletet mutatnak.
  • Az elkülönített állami pénzalapok pedig 71,8 milliárd forintos többletet mutattak.

Egyedül szeptemberben

271 milliárd forint volt az államháztartás bevételi többlete

- az önkormányzatok nélkül. Tavaly az első kilenc havi hiány 954,6 milliárd forint volt, a szeptember havi deficit pedig 39,7 milliárd forintot tett ki.

A két év azonos időszakát jellemző adatok eltérése azzal magyarázható, hogy tavaly a költségvetés a kedvezményezettek felé maximálisan teljesítette az uniós kifizetéseket, amelyeket az Európai Unió most téríti meg a nemzeti büdzsének - közölte jelentésében az NGM.

Nőttek az áfabevételek, a jövedéki adóból és személyi jövedelem adóból is több folyt be dreamstime

A fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételei 72,5 milliárddal, 426,2 milliárdra apadtak az egy évvel ezelőtti összeggel összehasonlítva, mert a 2007-2013-as programidőszak programjaira az uniós utalás idén már nem ezen a soron, hanem az "uniós támogatások utólagos megtérítése" című soron szerepel, amelyre idén 153,4 milliárd forint folyt be.

Ezzel szemben a költségvetési előlegezés mértékét érzékelteti, hogy a két bevételi tétel 579 milliárd forintos együttes összegével szemben a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai címen 1035,3 milliárd forint kifizetés valósult meg szeptember végéig, ami 598 milliárddal kevesebb a tavalyi kifizetéseknél. Az NGM jelentése kiemelte, hogy

szeptemberben már 333 milliárd forint uniós finanszírozás kifizetése történt meg,

és az utolsó negyedévben a szeptemberihez hasonló mértékű kifizetésekre lehet számítani.

Összességében a központi alrendszer bevételei az első kilenc hónapban 704,7 milliárd forinttal, 12 532,1 milliárd forintra emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, a kiadások 247,5 milliárd forinttal, 12 534,5 milliárd forintra csökkentek, amiben benne van az uniós kifizetések jelentős csökkenése is.

Az első három negyedévben

a központi költségvetés bevételei 512 milliárddal, 8250,5 milliárd forintra emelkedtek,

a kiadásai 399 milliárd forinttal csökkentek a múlt év azonos időszakával összevetve. A társadalombiztosítási alapok bevételei 91,7 milliárddal, 3819,2 milliárd forintra, kiadásai 100,4 milliárd forinttal 3798 milliárdra emelkedtek, az elkülönített alapok bevételei 101,2 milliárddal 462,4 milliárddal, kiadásai 51,6 milliárddal emelkedtek.

A társasági adóból 155,8 milliárddal több, 388,2 milliárd forint folyt be. A jelentős többletet a vállalkozások növekedési adóhiteleihez és az előző évről szóló adóbevallások benyújtásához kapcsolódó befizetésekkel magyarázta az NGM.

Az első kilenc havi

áfa-bevételek 46 milliárddal 2419 milliárd forintra emelkedtek.

A növekedés egyaránt származott a belföldi és az importforgalomból és a dohány utáni áfabevételekből, de szerepet játszottak a lezárult uniós ciklus elszámolásához kapcsolódó áfafizetések.


A jövedéki adóból 32,1 milliárddal több,

744,9 milliárd forint folyt be, a növekményből 19,3 milliárd forint a megnövekedett üzemanyagforgalomból ered, 10,3 milliárd pedig a dohánytermékekhez köthető.

A személyi jövedelemadóból a magasabb bérkiáramlás és az alacsonyabb adókulcs ellentétes hatásának eredőjeként mindössze 17,8 milliárddal több, 1269,9 milliárd forint folyt be.

A kiadási oldalon a családi támogatásokra 20,7 milliárddal kevesebbet, 515,4 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés, amiből a korhatár alatti ellátások 15,4 milliárddal csökkentek.

A devizadósság is 1290 milliárd forinttal csökkent Forrás: AFP

A helyi önkormányzatok támogatása 118 milliárd forinttal alacsonyabb volt a tavaly első három negyedévinél. A január szeptemberi kamatkiadások 106 milliárd forinttal, 763,4 milliárd forintra csökkentek.

A központi

költségvetés adóssága szeptember végén 25 120 milliárd forintot tett ki,

420 milliárddal nőtt a múlt év vége óta. Ezen belül a devizaadósság 1290 milliárd forinttal csökkent, a forintadósság 1859 milliárddal emelkedett, és 149 milliárddal mérséklődtek a költségvetés egyéb kötelezettségei.