Hangsúlyos a mikrocenzusban a sok külföldre vonatkozó kérdés

népszámlálás
Budapest, 2011. október 1. Népszámlálóbiztos egy háromgyerekes budapesti családnál segít a kérdőívek kitöltésében. Megkezdődött a népszámlálás, 2011. október elsejétől október 16-ig interneten is kitölthetőek a lakás- és személyi kérdőívek, és számlálóbiztosok is járják az országot. MTI Fotó: Czimbal Gyula
Vágólapra másolva!
Belekerültem abba a 10 százalékba Magyarországon, akinek "kötelezően" részt kell vennie a kis népszámlálásban. Népesség-összeírást egyébként tízévenként tartanak Magyarországon, pont a népszámlálások közötti félidőben. A kérdések között semmi szokatlan nem volt, viszont kicsit többször kérdeztek rá, hogy laktam-e külföldön az utóbbi években, vagy tervezem-e, hogy külföldre költözöm a következő két évben munka vagy tanulás miatt, vagy egyéb okokból.
Vágólapra másolva!

2016 szeptemberében csaknem egymillió embernek küldött levelet a Központi Statisztikai Hivatal, amiben azt kérik, ha lehetséges az internetes felületen válaszoljanak a kis népszámlálásra vonatkozó kérdésekre.

Az összeírás egyébként Magyarország

2148 településén 440 ezer címet érint.

Ha egy lakásban többen is laknak, akkor nekik is ki kell tölteni a rájuk vonatkozó adatokat.

Tényleg csak 10 perc

A kérdéssort azzal indítják, hogy a jelszavakkal védett bejelentkezés után lecsekkolják, hogy valóban azon a lakcímen lakik-e a válaszadó, ami a kérdőívben fel van tüntetve.

Majd jönnek az ingatlanra vonatkozó adatok, hogy miből épült a lakás, hány éve építették. Majd arra is kíváncsiak évre, hónapra és napra pontosan, hogy mikor született a kitöltő.

Majd jönnek az iskolával és a végzettséggel kapcsolatos kérdések. Majd, hogy dolgozott-e az elmúlt hónapban? És hogy van-e tartós betegsége vagy fogyatékossága?

Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Az online kérdőívben, ami valóban nem vesz 10 percnél több időt igénybe, több kérdésben érdeklődnek arról, hogy Magyarországon született-e a válaszadó? Mióta lakik az ingatlanban? Ha nem születése óta lakik ott, akkor előtte hol lakott?

Élt-e 2000 óta egy évnél rövidebb ideig Magyarország területén? Élt-e valaha legalább egy évig folyamatosan Magyarország mai területén kívül?

A pótkérdés is külföldre vonatkozik

És van egy pótkérdés, amire nem kötelező válaszolni, de megint csak a külhon iránt érdeklődnek benne.

A pótkérdés így hangzik: „Az alábbi 16–64 éves személyek közül

A netes válaszadásra egyébként október 9-ig van lehetőség. Akik nem tudják online kitölteni a kérdőívet, azokat kérdezőbiztosok keresik fel október 10-e és november 8-a között.

Nagyon érdekli a KSH-t, hogy hányan tervezik még elhagyni Magyarországot Forrás: MTI/EPA/Hannah Mckay

A mikrocenzus lakás- és személyi kérdőíveinek megválaszolása kötelező, a kiegészítő kérdőívé önkéntes. A mikrocenzus első eredményeit a Központi Statisztikai Hivatal 2017 májusában teszi közzé.