Beszakadhatnak a londoni ingatlanárak

politics referenda Horizontal St Paul's Cathedral and buildings in City of London are seen under banks of cloud in central London on June 27, 2016. 
Britain began preparations to leave the European Union on Monday but said it would not be rushed into a qu
Gyűlnek a brexit-felhők London felett
Vágólapra másolva!
A londoni ingatlanárak jövőre zuhanásnak indulhatnak, ahogy a brexit körüli bizonytalanságok elkezdenek jelentős hatásokat gyakorolni a brit ingatlanpiacra – derül ki a Centre for Economics and Business Research jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A brit ingatlanpiac jövőre várt zsugorodása Londont, és különösen annak legdrágább területeit érintheti igazán súlyosan. A Centre for Economics and Business Research (Cebr) itt 5,6 százalékos zsugorodást várt 2017-ben – írja a Bloomberg.

Nagy-Britannia egészén idén még 6,9 százalékkal emelkedhetnek az ingatlanárak, de

jövőre már 2,6 százalékos csökkenést vetít előre a szervezet.

A Cebr közgazdásza, Kay Daniel Neufeld úgy látja, az idegesség és a bizonytalanság most kezd majd csak el igazán megjelenni. Véleménye szerint 2016 utolsó negyedévében már megindulhat az ingatlanárak csökkenése, amely trend jövőre is folytatódik majd.

A külföldi vásárlók is eltávolodhatnak a brit ingatlanpiactól Forrás: AFP/Odd Andersen

Noha az ingatlanpiacot a már a júniusi brexitszavazás előtti adóváltoztatások is negatívan érintették, a befektetők akkor kezdtek igazán idegessé válni, amikor felmerült az úgynevezett „hard brexit" lehetősége. Ez többek között azt jelentené, hogy Nagy-Britannia teljesen maga mögött hagyja az európai közös piacot annak érdekében, hogy szigorúbban tudja korlátozni a bevándorlást.

Ezzel párhuzamosan

a fokozódó infláció, a növekvő munkanélküliség, valamint a lassuló üzleti beruházások

szintén negatív hatást gyakorolhatnak a jövőben a brit ingatlanárakra. Ráadásul a bevándorlás korlátozása, illetve a közös piacról való kivonulás visszafoghatja a nemzetközi vásárlók keresletét – teszi hozzá a Cebr.