Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fontos levelet kaptak az őstermelők

fűszerpaprika néni
Boldog, 2011. szeptember 9. Zsíros Istvánné őstermelő a tornácán megkezdte a kedvelt fűszernövény felfűzését, szárításhoz előkészítését. Korábban érett be a fűszerpaprika Boldogon, a kedvező időjárás miatt. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
Október 1-től már csak az új, kártyaalapú őstermelői igazolványok érvényesek, a július végéig igényelt ideiglenes igazolványok helyett. A NAK 190 ezer ilyen okmányt juttatott el az árusokhoz.
Vágólapra másolva!

Azok kapták meg az igazolványokat, akik július végéig igényelték a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK). A NAK témában kiadott közleménye szerint az új okmányok hamisítás ellen védettek, mindemellett tartósabbak, öt évig hatályosak.

Az új típusú őstermelői igazolvány egyben adathordozó is,

a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyilvántartásában szereplő összes, az őstermelőre vonatkozó adat elérhető a hatóságok számára a kártya adattároló chipjén. Az adatokhoz a termelők, fogyasztók, felvásárlók is hozzáférhetnek. A NAK hangsúlyozta, hogy

az új rendszer a jogkövető őstermelők számára nem hátrányt, hanem egyértelműen előnyt jelent, növelve a csalók kiszűrésének hatékonyságát.

Azon őstermelők, akik igényelték, de valamilyen technikai ok miatt esetleg még nem kapták meg igazolványaikat, a NAK falugazdászaitól kaphatnak személyre szabott információt.

Év végéig minden őstermelő új okmányt kap Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A 190 ezer, már új igazolvánnyal rendelkező őstermelőn kívül év végéig a mintegy 100 ezer régi, papíralapú igazolvánnyal rendelkező őstermelőnek is igényelnie kell a kártyát, ha 2017. január 1-jétől őstermelőként, jogfolytonosan kívánja folytatni tevékenységét. Azaz hónapokon belül valamennyi őstermelő új igazolvánnyal rendelkezik majd.

Mobilon is lehet informálódni

A NAK nyilvános őstermelői adatok lekérdezését lehetővé tevő okostelefonos alkalmazása és internetes felülete már szeptember elejétől elérhető. Segítségükkel a vásárló vagy üzleti partner le tudja kérdezni az őstermelő nevét, ellenőrizheti, hogy érvényes és hatályos igazolvánnyal rendelkezik-e. Az alkalmazás egyebek közt kilistázza az őstermelő által termesztett növények és az általa vadon gyűjthető termékek körét, továbbá azt is, hogy milyen állatokat tart, illetve milyen növényi és állati eredetű termékeket értékesíthet. Az ingyenes alkalmazás „Nemzeti Agrárgazdasági Kamara” néven érhető el a szoftveráruházakban, egyelőre androidos okostelefonokra, de rövidesen iOS-es készülékekre is letölthető lesz. Emellett a kamara internetes portálján is ellenőrizhetőek az őstermelői adatok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről