Jönnek az új pénztárgépek, lépniük kell a cégeknek

FOTÓ ÁLTALÁNOS online kassza átállás online pénztárgép pénztár pénztárgép sajtótájékoztató szupermarket
Budapest, 2013. december 20. Online pénztárgép Budapesten, a SPAR Magyarország Kft. Bécsi úti szupermarketében a cég online kasszákat bemutató sajtótájékoztatóján 2013. december 20-án. A SPAR megkezdte az online kassza átállást, a múlt hétvégétől öt üzlet pénztárgépei állnak összeköttetésben a NAV-val. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
Két, új műszaki követelményeknek megfelelő pénztárgépet is engedélyezett kedden a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal. Az újonnan kötelezett vállalkozásoknak 2017. január elsejéig kell beszerezni az online kasszákat.
Vágólapra másolva!

Az érintett – a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) számításai szerint – összességében mintegy 20 ezer vállalkozásnak kevesebb mint három hónapja van arra, hogy a NAV-tól üzembehelyezési kódot kérjen, illetve beszerezze az átszemélyesítésre alkalmas, modernizált pénztárgépet – hívta fel a figyelmet a minisztérium egy közleményben.

Az újonnan kötelezett vállalkozásoknak tehát egy modernizált készüléket kell majd beszerezniük.

Hordozható, eladható

A kedden engedélyezett két típus közül az egyik (A193) úgynevezett hordozható pénztárgép. Ezt tudják használni azok a vállalkozások is, akik nem állandó üzemeltetési helyen nyújtják szolgáltatásukat, így például a taxisok is.

Új műszaki követelményeknek kell megfelelniük az online kasszáknak Forrás: MTI/Kallos Bea

Az új műszaki paraméterekkel bíró pénztárgépek többek között „átszemélyesíthetőek”, ami azt jelenti, hogy egy viszonylag egyszerű szoftverfrissítést követően más vállalkozó is használhatja, így az új típusú pénztárgép eladható vagy bérbe adható.

Újonnan kapcsolódnak az online rendszerbe

2017. január elsejétől

  • a gépjármű-javítási, -karbantartási tevékenységet;
  • a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet;
  • a motorkerékpár, alkatrész kereskedelmét, javítását;
  • a plasztikai sebészeti tevékenységet;
  • a diszkó, táncterem működtetését;
  • a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve
  • a masszázsszalonoknak, fogyasztó- és karcsúsító szalonoknak, fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint
  • a taxisoknak és
  • a pénzváltóknak

kell online pénztárgéppel kiállított nyugtát adniuk.

Fehérebb gazdaság

A költségvetés mellett az érintett szektorok tisztességes szereplőinek érdekét védi az online pénztárgép, a gazdaságfehérítés leghatékonyabb eszköze, amely

az ekáerrel együtt két év alatt több mint 420 milliárd forintot hozott a költségvetésnek.

Az online kasszarendszer sikere a gazdaság fehérítésében megkérdőjelezhetetlen. Az Európai Bizottság tanulmánya szerint egy év alatt több mint négy százalékponttal csökkent az áfaadórés hazánkban. A 2013. évi 22,24 százalékról 17,95 százalékra csökkent 2014-ben, az online pénztárgép használatának első évében. Ezzel az eredménnyel Magyarország a harmadik legnagyobb javulást érte el az EU-ban.

Az MKEH honlapján érhető el a típusvizsgálat eredményéről szóló közlemény.