Eltűnhet Oroszországból a középosztály

olajkút benzinkút
OKLAHOMA CITY, OK - FEBRUARY 12: A motorist fills his car with gas at a gas station near an oil field pumping rig February 12, 2016 in Oklahoma City, Oklahoma. Earlier this week gas stations were posting cheaper prices, many lower than $1.10 a gallon, but most gas stations in Oklahoma City were posting higher gas prices today. Prices are expected to start inching upward as spring approaches and refiners begin to throttle back on production to combat oversupply at the same time that demand begins to rise. J Pat Carter/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Miért zsugorodik Oroszországban a középosztály? Milyen hatása van ennek az ország gazdaságára? És miért teszi ez nehezebbé az orosz fiskális poltikát?
Vágólapra másolva!

A Bank of Russia szerint aggasztóan csökkent a középosztály részaránya az orosz társadalomban. Ez már csak azért is komoly probléma, mert csökkenti az inflációkezelés mozgásterét - közölte a BloombergMarkets.

Okok és okozatok

Oroszországban rohamosan csökkent a háztartások bevétele az elmúlt két évben. Ez főleg a rubel gyengülésének köszönhető, aminek két fő oka van.

Az egyik az, hogy zuhanórepülésben vannak az olajárak, illetve az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett nyugati gazdasági szankciók.

Az élet egész egyszerűen drágább lett Oroszországban, a fizetések pedig nem képesek lépést tartani az inflációval, a reálértékük tehát csökken.

A túl drága élet egyik oka a túl olcsó olaj Forrás: AFP/2016 Getty Images/J Pat Carter

A vékonyabb pénztárcájú orosz családok persze kevesebbet vásárolnak, ez pedig nem tett jót a fogyasztói cikkek piacának.

A kiskereskedelmi forgalom az elmúlt 21 hónap legnagyobb zuhanását produkálta szeptemberben.

Csökkenő mozgástér

„A középosztály zsugorodása megnehezíti az infláció ellenőrzését, mert a fiskális döntések elszenvedői általában a szegényebb néprétegek. És ők most sokkal többen lettek" - mondta Oleg Kuzmin, a központi bank egykori tanácsadója.

"Ezeknek a családoknak nincsenek megtakarításaik, kevés az esélyük arra, hogy hitelt kapjanak bárhonnan, és

az alapvető létszükségletekre költik el a pénzük javát.

Zuhan a rubel, ki tudja, hol áll meg? Forrás: MTI/EPA/DPA/Jens Büttner

Ez különbözteti meg őket elsődlegesen a tehetős háztartásoktól, amelyek csak kötéseik elenyésző részét fordítják ilyes típusú kiadásokra."

Hullámvasúton a középosztály

Az elmúlt 2 évben 14 millió orosz pottyant ki a középosztályból a Sberbank adatai szerint.

Ez a társadalmi réteg komoly életszínvonalbeli hullámvasútra ült föl, amióta 2000-ben Vlagyimir Putyin először hatalomra került.

2000 és 2013 között a középosztály (azok akiknek a napi fogyasztásuk legalább 10 dollár) mérete majdnem megkétszereződött és elérte a teljes lakosság 60 százalékát - a Világbank adatai szerint.

2010-ben ez a társadalmi réteg birtokolta még a teljes háztartási vagyon 74 százalékát,

és ők adták a lakossági fogyasztás 86 százalékát.

Egyre többen zuhannak ki a középosztályból Fotó: Jankovics Soma - Origo

Sberbank adatai szerint két év alatt 61-ről 51 százalékra csökkent a középosztálybeli oroszok aránya a teljes népességen belül (náluk érdekes módon az számított középosztálybelinek, aki annak tartotta magát).

Még rosszabb képet mutat a moszkvai Makroökonómiai Elemzőközpont becslése. Szerintük

a középosztály mindössze a népesség 32 százalékát teszi már csak ki,

de 2014-ben is csak 40 százalék volt.

Egy közvéleménykutatás szerint az oroszok 60 százaléka véli úgy, hogy a mostani időszak nem ideális a nagyobb beruházásokra és 80 százalék vélekedik ugyanígy a hitelfelvételről.

A kiút

Az orosz központi bank szerint az egyenlőbb elosztást támogató gazdaságpolitika elősegítené a kiegyensúlyozott fejlődést, a társadalmi stabilitás megerősödését és nagyobb mozgásteret adna a monetáris pénzügyi politikának.