Miért dolgoznak Amerikában sokkal többet, mint Európában?

Chrysler CEO Sergio Marchionne And IL Gov. Quinn Tour Belvidere Assembly Plant GettyImageRank2 Assembling Business FINANCE Transportation Land Vehicle HORIZONTAL OCCUPATION Factory BUILDING USA CAR Illinois Chrysler Belvidere Belvidere, Illinois pre-produ
BELVIDERE, IL - FEBRUARY 02: Workers build a pre-production Dodge Dart at the Chrysler assembly plant on February 2, 2012 in Belvidere, Illinois. The plant builds the Jeep Compass and Patriot and, starting in the second quarter of this year, the 2013 Dodge Dart. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikaiak köztudottan munkamániások. Nemcsak több időt töltenek munkával, hanem egy friss tanulmány szerint későn mennek nyugdíjba, és aktív életük során egyre ritkábban utaznak szabadságra. Nem úgy, mint az európaiak.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai–kanadai–német közgazdászcsapat tanulmányából kiderül, hogy mennyivel dolgoznak többet az amerikaiak, mint a különböző európai országok polgárai.

Az átlagos európai dolgozó 19 százalékkal kevesebbet dolgozik, mint egy átlagos amerikai.

Éves szinten ez azt jelenti, hogy az európai 258 órával kevesebb időt szán a munkájára, mint a tengerentúli, és valójában ez egy órával rövidebb munkanapot eredményez Európában.

Dodge Dart összeszerelő üzem a Chryslernél Illinois-ban Forrás: AFP/2012 Getty Images/Scott Olson

Ha megfordítjuk a dolgot, akkor az derül ki, hogy

egy amerikai munkás 25 százalékkal több időt fordít a munkájára, mint mi itt, Európában.

A kutatásból az is kiderül, hogy Európában azért régiónként és országonként is nagyon szór a munkára fordított valós idő. Míg a svájciak majdnem ugyanannyit dolgoznak, mint az Egyesült Államokban, addig az olaszok – éves szinten – már 29 százalékkal visszafogottabbak a munkavégzéssel.

Annak érdekében, hogy az országok, illetve az emberek összehasonlíthatók legyenek a munka szempontjából, a tanulmány sok tényezőt vett figyelembe. Nemcsak a heti munkaidőt vizsgálták, hanem azt is, hogy jellemzően hol mikor mennek nyugdíjba, vagy melyik náció szeret sokat vakációzni, és melyik kevésbé.

Amerikában megéri túlórázni

A Greensborói Egyetem közgazdásza, Dora Gicheva szerint Amerikában megéri keményen odatenni magunkat. Hamarabb juthatunk előre a ranglétrán, és még kifizetődő is, mert díjazzák a sok munkát. Aztán itt vannak az adók.

Akármit is állít Donald Trump, a tény az, hogy az USA-ban alacsonyabb az adószint, mint Európában. Ez pedig kihat a munkakedvre is, mert

a súlyos adóterhek miatt nem vállalnak szívesen túlmunkát az európaiak,

hiszen a többletpénzt úgyis elviszik az adók.

A szakszervezetek és a nyugdíjak

Egy másik ok a szakszervezetek erős jelenléte Európában, illetve a munkavállalói jogok védelme. A tanulmány egyértelműen kimutatja, hogy a munkaügyi szabályok és az érdekvédelem is ott van az okok között, amelyek miatt Amerikában sokkal keményebben dolgoznak, mint Európában.

Dohánylevél begyűjtése Marylandben Forrás: AFP/2014 Getty Images/Mark Wilson

A Nyugat-Európában kifejezetten magas nyugdíjak sem ösztönzik az idősebb munkavállalókat, hogy kinn maradjanak a munkaerőpiacon.

Jelenleg az Egyesült Államokban sokkal több 65 év feletti dolgozik, mint bármikor az elmúlt 50 évben.

Ez részben a hagyományos nyugdíjrendszertől való elfordulásra vezethető vissza, valamint a nyugdíjpénzeket befektető alapokra, vagyis a 401k számlákra.

Ennek egyébként az a lényege, hogy az amerikaiaknak erre a 401k típusú számlára lehet megtakarításokat befizetni, ami aztán levonható az adott évi adóalapból. Ez önkéntes, és adózni akkor kell utána, amikor kiveszi az ember. Összesen 10 nyugdíjalap közül lehet választani, természetesen ezek különböző befektetési és kockázati tényezőket tartalmaznak.

Hátránya viszont az, hogy csak 62 éves kor betöltése után lehet kivenni belőle a pénzt. Aki idő előtt nyúl hozzá, annak adóznia kell, és büntetést is kell utána fizetnie.

Kölcsön viszont vehetünk fel belőle, de azt adott időn belül vissza kell fizetni, máskülönben jön a büntetés.

A munkára fordított idő közötti különbség még az eltérő kultúrákkal sem magyarázható. Az 1970-es években is készültek ugyanis hasonló tanulmányok, és azokból az látszik, hogy nagyjából ugyanannyit dolgozott egy héten az átlag amerikai, mint nyugat-európai társa.