Szeretjük a pálinkát

hungarikum, Barna Sándor főzőmester a főzőüst fényében átnéz egy pohár pálinkán az Érpatak melletti Zsindelyes-tanyán, a Zsindelyes Pálinkafőzdében
Vágólapra másolva!
Csaknem duplaannyit főzettek belőle idén, mint tavaly. Január eleje és június vége között 1,8 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő mennyiségű párlatot adtak ki az ország szeszfőzdéi. 
Vágólapra másolva!

A korábbi idők csökkenése után idén újra felerősödött a kereslet – írja a Magyar Idők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataira hivatkozva. Január eleje és június vége között 1,8 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő mennyiségű párlatot adtak ki az ország szeszfőzdéi;

ez majdnem a duplája a 2015 első félévi egymillió liternek.

A pálinkafőzés dandárja pedig minden évben az őszi–téli időszakra esik.

Fellendült a szeszfőzdék forgalma Forrás: MTI/Földi Imre

Egy szabolcsi szeszfőzde tulajdonosa arról beszél a cikkben, hogy miután uniós nyomásra megszűnt a pálinkafőzés adómentessége, tavaly megcsappant a kereslet. Sokakat elriasztott, hogy míg korábban csak a főzés árát kellett leróniuk, a múlt évben már a szeszadóval is számolni kellett.

Az ügyfelek egy része azóta visszatért.

A lap idézi Suller Attilát, a NAV sajtófőnökét, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy január óta úgynevezett párlatadójegyet kell vásárolniuk azoknak, akik otthon főznének pálinkát.

Az év első felében a főzni vágyók majdnem huszonötezer jegyet váltottak ki, ez 17 millió forintot hozott az államkasszának.

Már nemcsak az adóhatóság, hanem az önkormányzatok is ellenőrzik az otthoni pálinkafőzés szabályainak betartását.

2010-ben a Fidesz–KDNP-kormány határozott úgy, hogy adómentességet garantál az italkészítésnek. A következő évben azonban az unió kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, majd az Európai Bíróság döntése miatt a törvényhozásnak változtatnia kellett a szabályozáson.