Továbbra is billeg a font! Kik vesztenek, és kik nyernek ezen?

Free ride - szabad síelés a Pragelato természetes síövezetben  Cala Cimentivel, az első olasz "hópárduccal" hópárduc
A briteknek drágább lesz síelni is (Freeride Cala Cimentivel)
Vágólapra másolva!
A britek unióból történő kilépéséről szóló népszavazás óta már ötödével kevesebbet érő sterling nem a lejtő alja, állítják az elemzők. Szörnyű számok repkednek, összehasonlítások harmadikvilágbeli országok pénzügyi egészségi állapotával, az angol jegybank mosolya egyre kényszeredettebb.
Vágólapra másolva!

A jóslatokra fontos odafigyelni. De pillanatnyilag a font összeomlása iparági vesztesei és nyertesei az alábbiak.

Vesztesek

Mindenki, aki autót vezet az Egyesült Királyságban

Kettős csapás: a font zuhanása mellett az olaj ára megindult, méghozzá dollárban. A Petrol Retailers Association előrevetítette, hogy október végére literenként 4-5 pennyvel is drágább lehet az üzemanyag.

Kiskereskedők

Sokkal drágább az import, a kiskereskedelmi üzletek nehéz idők elébe néznek. Annak azonban egyelőre nincs komolyan vehető jele, hogy ez az árakban is megmutatkozna. A mysupermarket.com nevű aggregáló oldal szerint a zöldség átlagára csökkent szeptemberben az Egyesült Királyságban, a bázishoz képest pedig egyenesen 3 százalékot.

Azok a síparadicsomok, amelyek angol vendégekre számítanak

Utazni, amikor egyes reptereken már 1 eurót sem adnak 1 fontért? Szerencséjükre nincs szezon, kivéve a síelés szerelmeseinek, akiknek már közeleg az év legkedvesebb időszaka. Az Alpokban például egyes szálláshelyárak máris 20 százalékot emelkedtek.

A briteknek drágább lesz síelni is (Freeride Cala Cimentivel) Fotó: Szabó Gábor

És azok a nyugdíjasok is emlékeznek kevésbé átszorongott napokra, akik külföldön tengődnek a havi fixből. A Spanyolországban és Írországban élő nyugdíjasok pénze napról napra kevesebbet ér.

Nyertesek

Részvénybefektetők

A londoni tőzsde részvényindexe, az FTSE100 máris 22 százalékot ugrott a referendum óta. Azoknak a legkedvezőbb a pillanatnyi helyzete, akik nyersanyagban utaznak. A BHP Billiton and Anglo American például dollárban kereskedik, ami jóval többet ér Angliában június óta.

Exportőrcégek

A fejlett gazdaságok közül az Egyesült Királyság áll a legrosszabbul a fizetési késedelemben, a font zuhanása miatt pedig sokkal olcsóbb lesz minden brit termék világszerte. Ez azonban nem azonnal történik. Augusztusban gyorsabban nőtt az import, mint az export.

Külföldi ingatlanbefektetők

A kínai befektetők legfontosabb weboldala, a Juwai, ahol a nemzetközi ingatlankínálatról tájékozódnak augusztusban rekordot döntött a 12 százalékkal nagyobb érdeklődéssel. A masszív többség a Londonban eladó lakásokra és házakra volt kíváncsi.

(Innen)