Aláírták az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt

TOPSHOTS Horizontal
(LtoR) European Council President Donald Tusk, Canadian Prime Minister Justin Trudeau and European Commission President Jean-Claude Juncker arrive at the EU-Canada summit meeting, on October 30, 2016 at the European Union headquarters in Brussels. After a chaotic drama in which a small Belgian region threatened to sink a giant trade deal seven years in the making, the European Union and Canada will finally sign on the dotted line on October 30. Justin Trudeau agreed at the last minute to fly to Brussels to ink the landmark pact known as CETA at a summit with European Union President Donald Tusk and European Commission head Jean-Claude Juncker. / AFP PHOTO / JOHN THYS / Belgium OUT
Vágólapra másolva!
Aláírta a Kanada és az Európai Unió között létrejött szabadkereskedelmi és partnerségi megállapodást (CETA) Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Robert Fico, az unió soros elnökségét betöltő Szlovákia kormányfője és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Brüsszelben vasárnap. A megállapodás bizonyos pontjait több tagállam is ellenezte.
Vágólapra másolva!

Tüntetőt visznek el a rendőrök Forrás: AFP/John Thys

A szabadkereskedelem és

a globalizáció százmilliókat védelmezett meg az éhezéstől

és a szegénységtől, az emberiséget pedig az ellentétek uralkodóvá válásától - mondta Donald Tusk. Szerinte a szabadkereskedelem hiánya elszigeteltséghez és protekcionizmushoz, majd pedig nemzeti egoizmushoz vezet, és erőszakos ellentéteket eredményezhet. „Meg kell értetni az emberekkel, hogy megállapodás az ő érdekeiket szolgálja és nem kizárólag a vállalatokét" – fogalmazott.

Donald Tusk, Justin Trudeau és Jean-Claude Juncker a megállapodás aláírása előtt Forrás: AFP/John Thys

A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. Az ellenzők szerint ugyanakkor az egyezmény általános deregulációt von majd maga után, és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.

A megállapodás ellen többen tüntettek az Európai Bizottság épülete előtt. Többeket előállítottak.