A románok is átvették a magyar mintát

Bukarest város lakás ingatlan ház panel Románia
(To go with AFP story by Jonas Mercier) A tram is pictured on the Basarab Passage, a suspended fast road in Bucharest September 4, 2012. A mega highway project intra-urban supposed to solve traffic problems caused controversy in Bucharest, the Romanian capital, already branded with the destructive madness of dictator Nicolae Ceausescu.This fast track three times three lanes, 13km long, must cross several areas of the city and pass under the largest park in the capital, Herastrau.Bucharest Mayor Sorin Oprescu, has made this mammoth project whose costs are estimated at over a billion and a half euros, priority of his mandate. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU / AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
A piaci árfolyamnál kedvezőbb kurzuson váltják át a svájci frankban eladósodottat hitelét Romániában, amivel követik a magyar, illetve a későbbi lengyel példát. A román bankoknak mintegy 600 millió dollár veszteséget okoz a devizahiteleseket segítő törvény, amelyet két hónappal a decemberi választások előtt fogadtak el.
Vágólapra másolva!

Igaz, hogy sokkal kevesebben adósodtak el svájci frankban, mint a magyarok vagy a lengyelek, a román honatyák mégis ugyanazt az utat választották, mint Magyarország és később Lengyelország, a svájci frank erősödése ugyanis gyakorlatilag reménytelen helyzetbe sodorta az adósokat - emeli ki a Bloomberg cikke.

Bukaresti lakótelep Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A törvényt még Klaus Johannis elnöknek is alá kell írnia ahhoz, hogy életbe lépjen. Johannis már jelezte, hogy a döntése előtt minden partnerrel, beleértve a pénzintézeteket is, tárgyalni szeretne.

Az átváltás minden svájci frank hitelesre vonatkozik, ezért eltörölték a korábbi 250.000 frankos hitel-értékhatárt. A törvényhozók ezt azzal indokolták, hogy minden megkülönböztetést szeretnének elkerülni.

Két hónapnyi tárgyalás során az eredeti kezdeményezést csak annyival puhították fel, hogy az átváltás pusztán a svájci frankban jegyzett hitelekre vonatkozik.

Romániában a háztartásoknak csak az öt százaléka adósodott el frankban, ami a kelet-európai államok körében egyáltalán nem kiugró adat,

jegyzi meg a cikk.

A döntés megütheti a román bankszektort

A bankok ellenállnak a törvénynek, a jegybank számításai szerint a veszteségeik az 586 millió dollárt is elérhetik.

A központi bank ennek ellenére jelezte, hogy hat pénzintézet kerülhet bajba, ha a tervezetet elfogadják. Mugur Isarescu jegybankelnök arra figyelmeztetett, hogy a makrogazdasági stabilitást, a kockázatokat, sőt még a román hitelbesorolást is rosszul érintheti ez a lépés.

Kávézók Bukarestben Forrás: robertharding/Ian Trower/Ian Trower

A Bloomberg szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a december 11-i választás a jelenlegi technokrata kormány bukását hozhatja el annak ellenére, hogy a képviselők már az adócsökkentés kiterjesztéséről, az állami alkalmazottak fizetésemeléséről, és nyugdíjemelésről is törvényjavaslatokat készítettek el.