Itt az új cafeteriaelem

megújult vonatközlekedés
Vác, 2015. december 1. FLIRT motorvonatok a közel 20 milliárd forintos beruházással megújult váci vasútállomáson a rekonstrukció átadásának napján, 2015. december 1-jén. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Januártól adómentesen támogathatja bármely munkahely a dolgozói albérleti költségeit. Persze az adómentes albérlet-támogatást nem kaphatja meg mindenki, szigorú feltételei vannak – írja a Napi.hu.
Vágólapra másolva!

Az egyik feltétel, hogy határozatlan idejű szerződése legyen a munkavállalónak, és legalább heti 36 órát dolgozzon – mondta Fata László, a Cafeteria Trend Kft. ügyvezetője.

Szigorú feltételek

Másik feltétel, hogy a leendő kedvezményezett lakó- és munkahelye között legalább 60 kilométernyi távolság legyen, vagy ezt a távot tömegközlekedéssel oda-vissza

több mint három óra alatt tudja csak megtenni.

Érthető módon kikötötték azt is, hogy a támogatás ideje alatt a dolgozónak ne legyen saját lakása se azon a településen, ahol dolgozik, se annak 60 kilométeres körzetében (vagy annak háromórás oda-vissza utazási idővel elérhető környékén).

Minimum 60 kilométert kellene utaznia naponta a munkavállalónak Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Érdekesség, hogy a munkaviszony megkezdését megelőző 12 hónapban sem lehetett ilyen ingatlana, ha meg akarja kapni az adómentes támogatást.

A mobilitást akarják támogatni

Fata László szerint az állam elsősorban a munkavállalók mobilitását kívánja támogatni, nem pedig általánosan az albérleti díj kifizetését. Ezzel az előírással pedig ki lehet kerülni a trükközéseket, azaz például azt, hogy valaki a támogatás érdekében a vidéken élő nagyszüleihez jelentkezik be állandó lakosnak, miközben továbbra is az adott városban dolgozik.

A "mobilitáscélú lakhatási támogatás" csak a munkaviszony létrejöttét követő öt évben adható – mondta Fata László. A mértéke is változó, az első két évben például

a minimálbér 40 százaléka lehet.

Mivel ez jelenleg (azt, hogy jövőre mennyi lesz, ma még nem tudni) bruttó 111 ezer forint, így azt jelenti, hogy ha ma életbe lépne a szabály, akkor havi 44,4 ezer forinttal támogathatná a munkahely a dolgozó lakhatását adómentesen. Két év után már kevesebbet lehet adni, 24 hónapig a minimálbér 25 százalékát, majd egy évig még 15 százalékot.