Vita az új adótörvényekről

Varga László, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) képviselője beszél a munka törvénykönyvének részletes vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén, parlament
Vágólapra másolva!
Az MSZP arra kéri Áder János államfőt, hogy ne írja alá majd azt a jogszabályt, amely alapján az adókedvezmény felhasználása is az adótitok körébe tartozna. A szaktárca szerint jobbító szándékú a tervezett módosítás.
Vágólapra másolva!

A szocialisták frakcióvezető-helyettese szerint a Fidesz kivételes eljárásban erőszakolja át a parlamenten azt az indítványt, amelyik titkosítja a látványcsapatsportágaknak nyújtott társasági adókedvezményeket (tao).

Varga László, az MSZP politikusa bejelentette: a szocialisták nemmel szavaznak Forrás: MTI/Illyés Tibor

Varga László kijelentette, hogy a szocialisták nemmel szavaznak a javaslatra, majd az államfőhöz fordulnak.

Ha Áder János mégis aláírja a jogszabályt, akkor a szocialisták – akár az LMP-vel közösen – az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Csak a jobbító szándék

Eközben a nemzetgazdasági tárca azzal érvelt:

jobbító szándékkal változtatnák meg a szabályt.

Tállai András államtitkár a parlamenti vitában közölte: jelentős változást nem vezetnek be, csak megőrzik a törvény által eddig is biztosított védelem szintjét.

Adótitoknak minősülne

  • a támogatást nyújtó adózó megnevezése,
  • az adózó által igénybevett adókedvezmény, jóváírás összege,
  • az adózó által támogatott szervezet neve,
  • a kapott támogatás összege.

Az államtitkár szerint a módosításban meghatározott szigorúbb feltételek és az adatok egy részének megismerhetősége összességében hozzájárulhat az adókedvezmények és az ezek alapjául szolgáló juttatások áttekinthetőségéhez.

FRISSÍTÉS:

Az Országgyűlés 138 igen szavazattal, 31 nem ellenében elfogadta a törvénymódosítást. Ezzel egy időben ugyanakkor a parlament rögzítette, hogy nem minősül adótitoknak az adózók egy adóévben igénybe vett adókedvezményének, jóváírásának összesített mértéke, a támogatott által az adóévben az adózóktól kapott támogatás összesített mértéke, és a támogatott javára az adóévben az adózók részéről felajánlott adó vagy adóelőleg összesített mértéke.