Amerikai kamatemelést sürgetett egy FED-elnök

dollár USD
A toy turtle made of US dollar bills is on sale in the visitor center of the Bureau of Engraving and Printing in Washington on August 09, 2011. New recession worries and market havoc posed the toughest challenge yet this year for the US Federal Reserve as its policy board met Tuesday holding a near-depleted box of stimulus tools. AFP PHOTO / Mladen ANTONOV / AFP / MLADEN ANTONOV
Vágólapra másolva!
A foglalkoztatottsági és inflációs mutatók alapján a kamatemelés mellett érvelt az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) San Franciscó-i ágának elnöke, meglehetősen óvatosan nyilatkozva azonban a lehetőségekről.
Vágólapra másolva!

John Williams a nevadai Reno-ban tartott beszéde után újságírói kérdésekre válaszolva kijelentette, hogy a nyíltpiaci bizottság szeptember 20-21-i ülésén tárgyalnak egy kamatemelésről.

hogy a gazdaság a teljes foglalkoztatottság állapotába került, és látótávolságon belül van a 2 százalékos inflációs célszám - hangoztatta Williams, aki "inkább előbb, semmint később" emelne kamatot.

Mindazonáltal leszögezte, ez nem jelenti azt, hogy a szeptemberi kamatdöntő ülésen az emelés mellett érvel majd. "Hogy mikor történik meg a kamatemelés, ha egyáltalán megtörténik, a helyzet alakulásától függ majd" - mondta Williams, hozzátéve, hogy még nem mérlegelte az amerikai szolgáltató szektor gyengülését mutató legfrissebb adatsor hatását.

A FED szeptemberben dönthet az emelésről Forrás: AFP/Mladen Antonov

Közel egy évtized óta először a Fed döntéshozói tavaly decemberben emeltek kamatot, és elemzők megosztottak annak megítélésében, hogy az ígérgetésen túl elszánják-e magukat hasonló lépésre még az idén.

Az utóbbi hetekben azonban a Fed több vezetője igyekezett újraéleszteni a kamatemelési várakozásokat,

miután a kínai és az európai lassulásra többször is késve reagáltak.

Williams azt jósolta, hogy ha újraindítják a kamatemelési ciklust, az "az amerikai történelem leglaposabb" pályáját futja be, mivel a termelékenység lassú növekedése és a társadalom elöregedése miatt 1,75 százalékról 1,5 százalékra csúszott le az amerikai gazdaság éves bővülésének a potenciális rátája. Ez pedig azt jelenti, hogy az irányadó kamatszint csak 3 százalékig növekedhet, ami kevés lehetőséget nyújt kamatcsökkentésre recesszió esetén.

Nagyobb mozgásteret biztosítana, ha az inflációs célszámot 3 százalékra vagy még magasabbra emelnék

- mondta a San Franciscó-i Fed-elnök, hangsúlyozva, hogy az 1970-es évek inflációs háborúinak már vége, most az alacsony infláció a legfontosabb globális probléma. Úgy fogalmazott, hogy a kétszázalékos inflációs célszámot senki nem véste kőtáblába, emellett a Fed dönthet úgy is, hogy az infláció helyett a nemzetgazdaság kibocsátásának nominális szintjére határoz meg célszámot.