A tőke újra beleszeretett a feltörekvőkbe

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Miután az elmúlt néhány évben a nemzetközi tőke elfordult a feltörekvő piacoktól, a tőkeáramlás trendje most, úgy tűnik, megváltozott. A nehézségek ellenére a hozamvadászat felfrissítette a régi szerelmet.
Vágólapra másolva!

A fejlődő gazdaságok újra megérezték a nemzetközi tőke szeretetét, noha Argentínában, Brazíliában, a Közel-Keleten és Afrikában továbbra is fennállnak a nehézségek. A javuló hangulat pedig a kormányzati kiadásokra is pozitív hatást gyakorol.

Azt követően, hogy a befektetők az elmúlt időszakban több mint 9 milliárd dollárt toltak a feltörekvő piaci alapokba – ami hároméves csúcsnak számít –, és a benchmark MSCI Emerging Market alap is 15 százalékot erősödött, a szakértők úgy látják, eljött a feltörekvők ideje – írja a CNBC.

Erős várakozások, növekvő vagyonok

Ezt a vélekedést erősíti meg a Deutsche Bank ügyfeleknek küldött jegyzete, melyben hangsúlyozzák,

középtávon továbbra is erős tőkebeáramlást várnak a feltörekvő piacokon,

amit az európai részvényekből kiáramló tőke is támogat.

Ráadásul a bankok kitartóan erősnek ítélik meg a vagyonkezelést a fejlődő gazdaságokban. Annak ellenére ugyanis, hogy a gazdasági növekedés általában nyomott, a vagyongyarapodás továbbra is jelentős. Az HSBC ezen a téren külön kiemeli Indiát, Kínát, valamint Mexikót.

A nemzetközi tőke lecsap a lehetőségekre Forrás: 123rf.com

A bank elemzője szerint alapvetően két fő trend áll a pozitív fejlemények mögött. Egyrészt a feltörekvő piacokon

egyre nő a középosztály,

ami azt jelenti, hogy Ázsiában például már nagyjából 545 millió ember tartozik ebbe a csoportba. Az Ernst & Young elemzése szerint pedig 2030-ra már hárommilliárdos lehet a középosztály teljes létszáma, és jelentős részük a feltörekvő piacokon él majd.

Másrészt számos ország kiterjesztette a szabályozói reformjait, amiből az következik, hogy egyre nagyobb mértékben tudnak bevonni külföldi tőkét. Következésképpen a globális gazdasági növekedés gyengesége ellenére is erős vagyongyarapodás várható.

Szerelem és vadászat

Az HSBC elemzője hangsúlyozta, a befektetők ma egyre nagyobb kockázatokat vállalnak, hogy hozamot és növekedést lássanak, melyeket nem kapnak meg a fejlett piacokon. A feltörekvők viszont ebből a szempontból egyre nagyobb vonzerővel bírnak. Jóllehet az elmúlt években az erős dollár negatívan hatott a feltörekvő devizákra és a nyersanyagokra, napjainkban a dollár stagnálásának vagy gyengülésének lehetősége újra megnövelte a potenciális hozamokat a feltörekvő piaci területeken.

A Credit Suisse egyik felméréséből az is kiderül, Szaúd-Arábia, India és Kína azok az országok, melyektől a nagybankok lendületes növekedést várnak a szektorban.