Ha nincs pénze, ez az 5 marketinges ötlet segíteni fog

Tito Puente, dobos, ütőhangszer, salsa, mambo
A kreativitás sok munka, de feltűnni jó (Tito Puente a francia Riviérán)
Vágólapra másolva!
Gondolta volna, hogy egy ügyesen irányított, szolid botránnyal jót tehet a cége hírnevének? Persze, hogy gondolta, ezt hívják víruskampánynak, a közösségi médiának köszönhetjük. Különösen jól jön, amikor nincs keret profi marketingelésre a vállalkozásában. De azért jó, ha tudja: a munkát nem, csak a kiadást spórolja meg ezzel a néhány apró trükkel.
Vágólapra másolva!

Ha szűk a büdzsé, toldja meg kreativitással. Nagyjából ez az Entrepreneur cikkének lényege, amely öt trükkel szolgál azoknak a cégeknek, amelyek keveset, vagy egyáltalán nem akarnak vagy tudnak költeni a marketingre.

A követők

Öt-hat évvel ezelőtt a közösségi médiajelenlét egyfajta egzotikus, nem is teljesen megbízható döntésnek tűnt, ma kötelező. Ha egy márka nem épít magának bázist a social platformokon, azt közvetíti magáról, hogy nem érdeklik a vásárlói. Egy cég számára a közösségi média legfontosabb hozama az, hogy közvetlen kapcsolatot biztosít a célcsoportjával.

A kreativitás sok munka, de feltűnni jó (Tito Puente a francia Riviérán) Forrás: AFP

Mivel azonban ezzel minden márka, minden vállalkozás tisztában van, már réges rég nem elég jelen lenni. Érdekesen kell viselkedni, nyújtani kell valamit, és ezt is úgy, hogy valamennyi szereplő ugyanerre törekszik.

A vállalati értékrendnek meg kell jelennie az Instagramján, a YouTube-csatornáján, a Twitter-fiókja arculatán, nem is beszélve a céges blogról, ha van olyanja. Erre kell felfűződnie minden posztnak, még az olyan off-beatjellegűnek is, mint mondjuk egy pénteki lazulós videó a Facebook-oldalán.

Ne tolakodjon, ne buzogjon, ne árassza el a vásárlóit promócióval.

Aki már lájkoló, biztosan érdeklődik, nem akar reklámban fürdeni, és konstans győzködésben sem.

Posztoljon okosan, posztoljon releváns tartalmat,

olyat, amivel nem üres kézzel tér haza a követője. A megfelelő pillanatban szólaljon meg. Legyen figyelemfelkeltő. És persze lehetőleg tisztességes.

Ne ígérjen 210 százalékos árengedményt, nem jó vicc. Ne ekézze a konkurenciát, ne hazudjon felsőfokú butaságokat a saját cégéről.

A közösségi média közösségi esemény, a társaság speciális: valamennyire barátok, valamennyire üzletfelek.

Kicsit olyan, mint a lakásétterem. Mindenki fizet a vacsoráért, de a környezet kevésbé rideg, mint egy személytelen vendéglőben, ahová bárki betérhet, és ennek jelentősége van. Találja meg az egyensúlyt.

Networking

A barter nem ciki, hanem eszköz, méghozzá pénzügyi, csak épp nincs szem előtt a pénzmozgás. De ha egy webdizájner vállalkozás megépíti egy ügyvédi iroda honlapját, cserébe az iroda ügyfeleket küld a webdizájnernek, az nagyon is üzlet. Két szempontot érdemes betartani:

gondolkozzon hosszútávon, és sose szegje meg a megállapodást.

Ha a partnercég rendszeresen elégedett a cégével, akkor ez az üzleti csatorna működni fog, kölcsönösen ellátják egymást támogatással és ügyféllel. Építsen kapcsolatokat. Ezzel a renoméja is észrevétlen kialakul.

Célcsoport

Fontos beazonosítania a potenciális vásárlókat. Erre még mindig jó funkció a hírlevél, persze ésszel, itt sem tanácsos a csapból ömleni. Ha például kozmetikai termékeket árul, különítse el a csoportokat, ki mit rendel visszatérően, és az ilyen temékekről szóló érdekességeket ossza meg velük.

Ki az utcára

Mutassa meg magát a vásárlóinak, nem elég felállítani a céget és hátradőlni a görgős fotelben. A hideghívás még mindig tud létjogosult lenni, ha értelmes terméket kínál annak, akinek ez tényleg segíti a vállalkozását. Ha ránézünk egy sikeres cégre, nem feltétlenül látjuk a kezdeti izzadságos küzdelmeket, pedig valószínűleg voltak. Semmilyen munka nem büdös annak, aki sokra akarja vinni, úgyhogy ne kímélje, dobja be magát.

Csináljon botrányt

Tudjuk, hogy az ingerküszöb eddig nem látott magasságokban dühöng. Amire tegnap felkaptuk a fejünket, ma már csak a hümmig viszi.

Hát feltűnősködjön. Erre jó a víruskampány.

De ha ma akar eladni, akkor ma megteszi a sokk. Ha van mondanivalója, találjon ki rá kreatív videót, és szórja meg vele a közösségi felületeit. Talán felkapják, talán nem. Egy biztos: a száraz beszámolóra már senki a füle botját sem mozdítja. Think outside the box.