Meglepő helyen pukkanna a legnagyobb ingatlan buborék

buborék, szín, vízió, szürreális
Egyre színesebb jövőt hoz közel az innováció
Vágólapra másolva!
Az ingatlanpiac világszerte túlfűtött, azonban a UBS globális ingatlanbuborék indexe alapján talán meglepő, melyik városban a legdurvább a helyzet. London, Sydney és Hongkong sem tudta felküzdeni magát az első helyre.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb ingatlanpiaci kockázatát a kanadai Vancouver jelenti – derül ki a UBS mutatójából –, köszönhetően a jelentős ingatlanár-emelkedésnek, illetve az igen erős keresletnek. Jóllehet az első helyről lemaradtak, London, Stockholm, Sydney, München és Hongkong szintén a veszélyeztetett kategóriába tartoznak – idézi a CNN a jelentést. Az anyagból kiderül, az alacsony kamatszintek nagyban hozzájárultak a buborékok kialakulásához.

A legnagyobb kockázattal bíró városokban az árak

mintegy 50 százalékkal emelkedtek 2011 óta,

míg más nagyvárásokban a drágulás kevesebb mint 15 százalékos volt. Eközben Vancouverben az ingatlanárak 25 százalékkal nőttek 2014 vége óta, ahogy a gyenge kanadai dollár erős keresletet teremtett a külföldiek részéről, akik kutatják a jó befektetési lehetőségeket. A kanadai piac egyébként mára annyira túlhevült, hogy a kormány augusztusban 15 százalékos ingatlanvásárlási adót vetett ki a külföldi vásárlókra.

London szintén a buborékzónában van, ahogy az árak 15 százalékkal haladják meg a 2007-es csúcsokat, miközben a jövedelmek 10 százalékot csökkentek ugyanezen időszakban. Ezzel szemben Hongkongban immáron nem olyan súlyos a helyzet, mint korábban volt, noha folytatódott a drágulás. A jövedelmek viszont stagnálnak, ami lenyomja a keresletet.

Európa nagyvárosaiban is veszélyesek a buborékok Forrás: Origo

A jelentés ezzel együtt arra figyelmeztet, hogy

az európai városok is erősen túlértékeltek.

Amszterdamban például majdnem 15 százalékkal emelkedtek az árak az elmúlt négy negyedévben, és már 25 százalékkal drágábbak az ingatlanok, mint a 2013-as mélypont idején. Frankfurtban 30 százalékos volt a drágulás 2011 óta, miközben a jövedelmek ennél sokkal alacsonyabb ütemben bővülnek.

A UBS stratégája hangsúlyozta, az alacsony kamatkörnyezet által generált hozamvadászat

jelentős mennyiségű tőkét nyomott az ingatlanpiacokra.

Ez a lakóingatlanokra és a kereskedelmi ingatlanokra egyaránt igaz.

A jelentés egyik érdekessége New York, melynek ingatlanpiaca a UBS szerint jelenleg korrekt értékeltséggel bír, ahogy az elmúlt 10 évben 25 százalékkal zsugorodtak az árak. Mindazonáltal a városban reálértéken ma 50 százalékkal magasabbak az ingatlanárak, mint 2006-ban voltak, és ezzel a világ egyik legdrágább városának számít.