Notebookot is nyerhet, aki részt vesz a népszámláláson

népszámlálás
Budapest, 2011. október 1. Népszámlálóbiztos egy háromgyerekes budapesti családnál segít a kérdőívek kitöltésében. Megkezdődött a népszámlálás, 2011. október elsejétől október 16-ig interneten is kitölthetőek a lakás- és személyi kérdőívek, és számlálóbiztosok is járják az országot. MTI Fotó: Czimbal Gyula
Vágólapra másolva!
Október 1-jétől online kitölthető a mikrocenzus kérdőíve. A kényelmes válaszadás mellett az értékes nyeremények miatt is érdemes élni az internetes kitöltés lehetőségével – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Október 1. és november 8. között a magyar lakosság 10 százalékát érintő népesség-összeírás lesz. A felmérés első szakaszában, október 1-9. között a mikrocenzus kérdései a mai szokásokhoz, igényekhez igazodva interneten válaszolhatók meg.

Ezt a www.mikrocenzus.hu oldalon lehet megtenni. Itt a kérdőíves felületre a felkérő levélben szereplő kódokkal léphetnek be a mikrocenzusban részt vevők.

Aki kapott értesítést a mikrocenzusról, annak kötelező részt vennie a mininépszámláláson Forrás: MTI/Czimbal Gyula

A kérdőívet október 1-9. között online kitöltők között naponta négy powerbank (hordozható töltő), egy notebook, egy okosóra és egy e-book olvasó talál gazdára. Az internetes kitöltés lezárulását követően a nyereményjátékra regisztráltak között egy 55 colos 3D Smart LED TV-t is kisorsolnak.

Akinek nincs lehetősége online válaszadásra, őt október 10. és november 8. között a második szakaszban számlálóbiztos keresi fel. Az eddigiektől eltérően

a számlálóbiztosok sem papíron rögzítik az adatokat,

hanem laptopok, valamint tabletek segítségével végzik az összeírást.

A népesség-összeírást a tízévenként rendezett népszámlálás félidejében tartják, a lakosság 10 százalékának, csaknem egymillió embernek a megkeresésével. A cél az, hogy felmérjék az elmúlt öt év társadalmi változásait.

A mikrocenzussal a KSH adatokat kap a népesség nagyságáról és összetételéről életkor, nem, családi állapot, iskolai végzettség, foglalkoztatottság, nemzetiség és számos más demográfiai mutató alapján, továbbá képet kap a lakásállomány főbb adatairól is.

Az összeírás 2148 település

440 ezer címét érinti, a kiválasztott lakásokban élők részvétele kötelező,

de a kérdőíveken nem szerepel a válaszadók neve, és az adatokat kizárólag statisztikai célokra használhatják.

A mikrocenzus egy nagy felbontású szelfi a magyar társadalomról, Magyarországról. Mikrocenzust 1963 óta tartanak, és most első alkalommal nem papíron, hanem elektronikusan töltik majd ki a kérdőíveket a számlálóbiztosok laptopon vagy tableten. Az adatfelvétel és annak feldolgozása mintegy 3,5 milliárd forintba kerül. A kis népszámlálás eredményeit várhatóan

2017 májusában teszik közzé.