Hétvégi válságtanácskozás a Deutsche Banknál

Deutsche Bank
Shareholders of the Deutsche Bank arrive for the company's annual shareholder meeting in Frankfurt/Main, Germany, on May 21, 2015. Deutsche Bank has launched an internal probe into its investments division in Russia, it said Wednesday, as the German media reported suspected money-laundering. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
Válságtanácskozást tartanak a hétvégén a Deutsche Bank felsővezetői, ahogy a csökkenő bevételek és a negatív kamatok egyre nagyobb veszélybe sodorják a vállalat jövőjét.
Vágólapra másolva!

A találkozó fontosságát mutatja, hogy egyre több spekuláció lát napvilágot a Deutsche Bank jövőjével kapcsolatban, miután tavaly augusztusban felmerült a Commerzbankkal való esetleges összeolvadás témája is. Ezt az ötletet akkor feladták – írja a Reuters.

Miközben a Deutsche és a Commerzbank egyaránt megszenvedi a negatív kamatkörnyezetet, a források egy része szerint a tavaly elfogadott stratégia megvalósítása lesz a találkozó fő kérdése, míg mások úgy vélik, az eszközök eladásának felgyorsítása is kiemelt kérdés lesz.

Kemény vágások

Tavaly a Deutsche Bank bejelentette, a tervek szerint 15 ezer alkalmazottól válik meg, és összesen mintegy 20 ezres leépítést hajtott végre. A bank teljes eszközállománya 1,8 ezer milliárd dolláros volt a negyedév végén, ami noha alacsonyabb, mint a 2008-as 2,2 ezer milliárd, de éves alapon 6 százalékkal bővült. Az elemzők pedig gyakran éppen azért kritizálják a vállalatot, hogy

túl lassan építi le az eszközeit.

Bajban a Deutsche Bank Forrás: AFP/Daniel Roland

Bár a Deutsche Bank nem kommentálta a hétvégi összejövetel hírét, az kikövezheti az utat a szeptember közepén esedékes igazgatótanácsi és felügyelőbizottsági találkozóhoz.

Ellentmondásos tárgyalások

A héten egyébként olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Deutsche és a Commerzbank tárgyalásokat folytattak egy esetleges együttműködésről, de az ügyet ismerő nyilatkozók szerint

először mindkét pénzintézet a saját belső ügyeit kívánja rendbe tenni.

A történet háttere azonban nem egyértelmű. Miközben a Deutsche vezérigazgatója, John Cryan egy szerdai konferencián – némileg meglepően – nyilvánosan szorgalmazta az európai bankok összeolvadását, a Deutsche egyik részvényese, a Union Management alapmenedzsere megkérdőjelezte a Commerzbankkal való összeolvadás logikáját. Helmut Hipper szerint a Deutsche egyrészt le kívánja választani a tulajdonában lévő Postbank kereskedelmi bankot, továbbá a szabályozói trend sokkal inkább a kisebb és nem a nagyobb intézmények felé tereli a bankokat.