Lesznek recesszióhoz közeli időszakok a brit gazdaságban

brexit, Brit EU-népszavazás  Anglia, EU, kilépés, brit EU-tagságról tartott népszavazás
A monitor displays news at the Euronext Stock Exchange in Amsterdam, on June 24, 2016 after the result of Britain's in-out referendum on EU membership, as Britain voted to leave the European Union. Disbelief and shock hit financial trading rooms on June 24 as Britain voted to leave the European Union in a decision that sparked upheaval across international markets. The pound collapsed to a 31-year low and there was pandemonium on currency, equity and oil markets fuelling a wave of global uncertainty. / AFP PHOTO / ANP / Koen van Weel / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
A brit gazdaság valószínűleg elkerüli a recessziót, de nem lesz messze tőle - jósolta hétfőn ismertetett, erőteljesen rontott távlati előrejelzésében a brit üzleti vállalkozások érdekképviseletét külföldön is ellátó Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) szövetsége.
Vágólapra másolva!

A BCC először tett közzé növekedési prognózist azóta, hogy a brit EU-tagságról rendezett júniusi népszavazáson a brit választók többsége a kilépésre voksolt.

A kamarai szövetség új előrejelzése szerint a brit hazai össztermék (GDP) az idén várhatóan 1,8 százalékkal, jövőre 1 százalékkal, 2018-ban 1,8 százalékkal nő. A BCC eddigi prognózisában erre a három évre 2,2, 2,3, illetve 2,4 százalékos GDP-növekedés szerepelt.

A BCC számításai szerint

a brit hazai össztermék nominális értéke az előrejelzési időszak végén 43,8 milliárd fonttal

(több mint 16 ezer milliárd forinttal) lesz alacsonyabb a korábban vártnál.

A szervezet szerint az előrejelzési távlaton belül

lesznek recesszióhoz közeli időszakok:

a BCC az idei negyedik negyedévre például alig 0,1 százalékos negyedéves összevetésű GDP-növekedést vár. A kamarai szövetség közgazdászai szerint a brit gazdaságot várhatóan a gyengülő font menti meg a recessziótól, mivel ez javítja a brit külkereskedelem nettó pozícióit.

Visszaesnek a beruházások

A prognózis szerint az üzleti beruházások értéke az idén 2,2 százalékkal, jövőre 3,4 százalékkal csökken, az eddig várt 4,5, illetve 7,4 százalékos növekedéssel szemben.

John Longworth, a BCC korábbi elnöke március elején kénytelen volt távozni a kamarai szervezet éléről, miután - a BCC deklaráltan semleges álláspontjával szembekerülve - a szövetség éves közgyűlésén még azt mondta, hogy Nagy-Britanniára "fényesebb kilátások" várnának, ha kilépne az Európai Unióból.

Más nagy londoni házak szerint az utóbbi időszak aktivitási adatai alapján csökkent, de korántsem szűnt meg a recesszió kockázata a brit gazdaságban.

A brexitszavazást az idősebb korosztály döntötte el Forrás: AFP/Koen Van Weel

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői a brit EU-tagságról tartott népszavazás óta heti rendszerességgel tesznek közzé "recessziófigyelő" gyorselemzéseket. Új összeállításukban felidézték, hogy a brit GDP 80 százalékát adó szolgáltatási szektor aktivitási mérőszáma, a beszerzésimenedzser-index (BMI) a múlt hónapban soha nem tapasztalt ütemben jóval 50 fölé emelkedett a népszavazási sokkot követő zuhanás után.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának erősödését jelzik,

az 50 alatti értékek visszaesésre utalnak. Az Oxford Economics elemzői mindehhez hozzávették, hogy az elmúlt időszakban a piacokon is viszonylagos nyugalom honol, a font árfolyama gyakorlatilag nem mozdul, és a brit állampapír-hozamok kissé emelkedtek, tükrözve, hogy a vártnál jobb aktivitási adatok nyomán a piac most már kisebb eséllyel árazza a Bank of England - a brit jegybank - további monetáris enyhítésének esélyét. Az Oxford Economics mindezek alapján az eddigi 30 helyett 25 százalékra teszi annak kockázatát, hogy a brit gazdaság recesszióba kerül.