23 milliárd forintos nyereség a K&H-nál

K&H bank, fizetnek a kis és középvállalkozások, számlák teljesítése
Vágólapra másolva!
A K&H Bankcsoport 23 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta az idei első fél évet, ez 45 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt - mondta a K&H Csoport vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Hendrik Scheerlinck közölte: a nyereség jelentős növekedésében szerepet játszott, hogy több lett az ügyfelük, nagyobbak voltak a szerződési értékek, a Visa-részesedés eladása, illetve a hitelezési költségek, valamint a bankadó csökkenése. Éves összehasonlításban a bank hitelezési piaci részedése egy év alatt, a tavaly első félévi 9,5 százalékról 9,9 százalékra nőtt. A hitelintézet hitel/betét aránya 64,2 százalék, tőkehelyzete kiváló, a csoportszintű tőkemegfelelési mutató 16,1 százalékot ér el.

A K&H Bank nyereséges volt az első félévben Fotó: Mudra László [origo]

Hendrik Scheerlinck elmondta: a banknak a Visa-részesedés eladásából 4,6 milliárd forintos bevétele származott, amely szintén hozzájárult a K&H nyereségéhez. A működési költségek az első félévben 6,5 százalékkal nőttek, ez részben a BEVA-díjak (Befektető-védelmi Alap) 0,45 ezrelékről 1,75 ezrelékre és az OBA-díjak (Országos Betétbiztosítási Alap) nagyobb betétállományból fakadó emelkedésének, és részben a magasabb informatikai költségeknek a következménye.

A vezérigazgató kiemelte:

a folyósított állomány 35,7 milliárd forint volt, a fogyasztási hiteleké pedig 40 százalékkal emelkedett, az állomány 6,2 milliárd forintot tett ki. A kkv-hitelek állománya 10 százalékkal nőtt egy év alatt, és a 330 milliárd forintos teljes szerződött állományával a K&H a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja (nhp) egyik legaktívabb résztvevője maradt.

Gombás Attila, a K&H pénzügyi vezetője szerint július 31-éig 1796 csok-kérelmet (családi otthonteremtési kedvezmény) fogadott be a bank (ezek összege 4,5 milliárd forint), ami 12,6 százalékos piaci részesedést jelent, a már megkötött csok-szerződések száma 1312, a befogadott 3 százalékos kamatozású hitelkérelmek összege 10,4 milliárd forintot ér el.

Bevásárolhat Magyarországon a K&H anyabankja

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató elmondta: a banknak nagyon erős a likviditási és tőkehelyzete, ennek alapján a bankot érdekli minden vonzó eszközvásárlási lehetőség. Hozzátette: korai lenne még megmondani, hogy

az anyabank, a belga KBC érdeklődik-e a napjainkban még állami tulajdonban álló Budapest Bank iránt, ha eladó lesz a BB, megvizsgálják majd, érdemes lesz-e megvenni.

A bank ügyfélhiteleinek állománya ez év június végén 1245 milliárd forint volt, 2,7 százalékkal csökkent a tavaly első félévihez képest, az ügyfelek betéteinek állománya viszont idén az első hat hónapban 1579 milliárd forintra emelkedett, a tavaly első félévi 1334 milliárd forintról.