A rubel elszakadt a valóságtól

Moszkva Oroszország Vörös tér
People walk along Moscow's Red Square with St. Basil's Cathedral in the background, on Feb. 17. 2015
Vágólapra másolva!
Ha valaki manapság jó példát szeretne látni arra, miként ömlik a hozamra éhes tőke a kockázatos eszközökbe, elég Oroszországig elmennie. A rubel ugyanis tökéletesen mutatja, hogyan talál utat magának a könnyű pénz.
Vágólapra másolva!

A befektetők hozamvadászata az elmúlt időszakban háttérbe szorította az olajár gyengélkedését. Ennek eredményeként a rubel egyre inkább elszakad a fekete arany árfolyamától, ami már Oroszországban is kezd feszültségeket generálni.

A világ legnagyobb energiaexportőrének fizetőeszköze ma már

a harmadik legjobban teljesítő feltörekvő piaci devizának számít,

noha tavaly még a legrosszabb öt közé tartozott. Eközben az orosz gazdaság éves alapon 0,6 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, jóllehet ez a legjobb szám, mióta 2015-ben a szűkülés elkezdődött – írja a Bloomberg.

Hangulat és vadászat

Ráadásul a jövőbeni kilátások is egyre szebbek, ahogy az opciós kereskedők 2014 közepe óta a legkevésbé pesszimista álláspontra helyezkedtek. A teljes képhez azonban szorosan hozzátartozik, hogy miközben a fejlett gazdaságokban a könnyű pénzek politikája sok helyen negatív tartományokba nyomta a hozamszinteket, a 10,5 százalékos orosz alapkamat igencsak vonzó célponttá teszi az országot.

A JPMorgan úgy látja, a rubel az egyik felülteljesítő eszköz lesz a feltörekvő piacokon, és a csütörtöki 64,56-os árfolyamhoz képest

5 százalékos erősödést vetítettek előre az év végéig a dollárral szemben.

Ez egyébként izgalmas kontrasztot mutatott a Bloomberg által megkérdezett elemzők 3 százalékos gyengülést mutató várakozásával.

A dollár/rubel árfolyam idei változása Forrás: Investing.com

A rubel ebben az évben mintegy 14 százalékot ralizott, aminél csupán a brazil reál és a dél-afrikai rand teljesített jobban a feltörekvők között. Ez pedig igen nagy fordulat januárhoz képest, amikor is a deviza mindenkori mélypontot (85,999-es szintet) ért el a dollár ellenében.

Távolodó eszközök

A globális hozamvadászat pedig még az olajárra sem volt tekintettel. Így történhetett meg, hogy miközben a Brent típusú nyersolaj nagyjából 10 százalékot esett június óta, a rubel 1 százalékot izmosodott. Az orosz deviza és az olaj 30 napos korrelációja pedig 0,5-ig csökkent, ami a legalacsonyabb szint 2015 júniusa óta. Októberben a mutató 0,9-es volt, az 1-es szint pedig azt jelöli, hogy a két eszköz teljesen együtt mozog.

Bár az opciós ügyletek alapján az látszik, hogy

a befektetők még mindig pesszimistán szemlélik a rubel jövőjét,

ez a hangulat folyamatosan és gyorsan javul. Egy éves tartományban a dollár elleni rubel eladással és vétellel járó prémium 4,1 százalékig szűkült ezen a héten, ami a legalacsonyabb szint 2014 júliusa óta. Januárban ez még 17 százalék volt, amikor az orosz deviza rekord mértékű süllyedést mutatott.

A jelenlegi globális környezetben, amikor a fejlett piacokon a hozamok rekord alacsonyak,

a befektetők a feltörekvő piacokon keresnek lehetőségeket

– mondta a Rabobank londoni stratégája, Piotr Matys. A magas hozamú területek pedig a lista élén állnak – tette hozzá.