Óvatosan a fonttal, bármi megtörténhet

angol font
An Indian currency exchange worker counts out British pound sterling notes in New Delhi on June 27, 2016. The pound sank on June 27 to 30-year lows while most stock markets tumbled following Britain's decision to leave the European Union, with traders fearing it will lead to months of uncertainty. / AFP PHOTO / MONEY SHARMA
Vágólapra másolva!
Nincs megnyugvás a font piacán. A brit fizetőeszköz a szigetország unióból való kilépéséről szóló népszavazást követő összeomlás után némiképp stabilizálódott, de mozgása rendkívül hektikus maradt. A helyzet javulására néhány hónap távlatában nincs esély. A befektetési szakember óvatosságra int mindenkit a brit devizával kapcsolatos ügyletekben. Ötvös Mihály, a CIB Bank szenior deviza-üzletkötője nyilatkozott az Origónak.
Vágólapra másolva!

Fekete péntek a brexit után

A font reakciója a kilépésről szóló döntésre jórészt beteljesítette a piaci várakozásokat. A leértékelődés elsősorban a dollárral szemben volt drasztikus: a szavazás zárását követően megjelent első közvélemény-kutatási eredmények után (ezek még a maradáspárti vélemények minimális többségéről szóltak) felkúszott az 1,50-es szintig, ezt követően azonban (ahogy sorra jelentek meg az egyes körzetek végeredményei) úgy esett a font, mint a kő: a jegyzés 1,31-1,32 dollárig szakadt.

A font-dollár (GBP/USD) árfolyamának alakulása az elmúlt 3 hónapban

Azt, hogy ez nem lesz könnyű éjszaka, sejteni lehetett. A meghatározó központi bankok készültek is, és valamelyest tudták kezelni a helyzetet (10-11 százalékot szakadt a font azon az éjszakán a dollárral szemben). A svájci jegybank például eurót vett frank ellenében, hogy valamelyest mérsékelje a frank erősödését, hiszen a befektetők ilyen piaci helyzetben keresni kezdték az úgynevezett „menedékdevizákat” is.

A központi bankok aktivitásának köszönhetően a font a dollárral szemben a következő napokra beállt az 1,32-1,36-os sávba.

Ez a korábbi időszakokhoz képest még mindig rendkívül alacsony, és a deviza mozgása továbbra is hektikus maradt, bár a szavazást követő napok szélsőséges volatilitása szignifikánsan csökkent. Az opciós piacok is normalizálódtak, a font-dollár (GBP/USD) és az euró-font (EUR/GBP) devizapárokra kötött opciókból (vételi, illetve eladási jogokból) számított volatilitások az extrém 18–30 százalékos szintekről a februárban, illetve márciusban tapasztalt 10–12 százalékra estek vissza – foglalta össze a kialakult helyzetet Ötvös Mihály.

Az euró-font (EUR/GBP) árfolyamának alakulása az elmúlt 3 hónapban

Nincs világos menetrend

Az, hogy mi történik majd, még több mint egy hónappal a szavazás után sem világos. A bizonytalan helyzetben

a brit fizetőeszköz továbbra is a gyengülés felé hajlik.

Az ezt alátámasztó érvek közül Ötvös Mihály egyet emelt ki: Nagy-Britannia fizetésimérleg-hiánya nagyon magas, erős tőkebeáramlásra lenne szükség. A kilépés a közösségből ugyanakkor együtt járhat azzal, hogy sok cég elhagyja a szigetországot, mert nem élvezhetik az uniós tagsággal együtt járó előnyöket, a meglévő társaságok pedig a beruházások elhalasztásáról dönthetnek. Ez a fizetési mérleg további romlását vetítheti előre, amely már jelenleg is az elmúlt 25 év legnagyobb GDP-arányos deficitjét (5,5–6%) mutatja.

Léptek a hitelminősítők

A hitelminősítők a népszavazás után azonnal léptek is: a Standard & Poor's az addigi, lehető legmagasabbnak számító AAA-ról két fokozattal, AA kategóriába vágta vissza – negatív kilátás mellett – az Egyesült Királyság adósminősítését. És további lépések is jöhetnek – emelte ki Ötvös Mihály: a Fitch Ratings és a Moody's is kilátásba helyezte a brit államadós-besorolás felülvizsgálatát.

Pozitívumként lehet ugyanakkor megemlíteni, hogy a meglepően gyors kormányfőváltásnak köszönhetően

az elhúzódó belpolitikai válság és a hozzákapcsolódó politikai döntésképtelenség kockázata gyakorlatilag megszűnt.

(Bár egy újabb skóciai népszavazás a királyságtól való leválásról még borzolhatja a kedélyeket.) Ez némileg visszatükröződött a font dollárral szembeni árfolyammozgásában is, hiszen egy átmeneti 1,30 alá történő „benézés” után jelenleg az 1,30–1,35 közötti szélesebb sávban próbál maradni a kurzus.

Továbbra is magas kockázat

A font 3–6 hónapos távlatban a szakember szerint a dollárral szemben időszakonként akár az 1,25 dolláros szint alá is szakadhat, az euróval szemben pedig a szavazás után beállt 0,84–0,86 fontos sávot felfelé áttörve a 0,90 fontos szintet is megütheti. Mindez font-forint viszonylatban azt jelentheti: nem kizárt, hogy a brit deviza árfolyama 350 forintig süllyed.

A font-forint (GBP/HUF) árfolyamának alakulása az elmúlt 3 hónapban

Lehetnek persze megugrások, bár ezek valószínűsége meglehetősen kicsi – tette hozzá Ötvös Mihály, egy-egy kedvező hír hatására a font a dollárral szemben megközelítheti az 1,40-1,42 dolláros értéket, amely azonban sokak számára már attraktív szint lehet a font eladására. Egy ilyen mozgás a forintpiacon 400 forinthoz közelítő fontárfolyamot eredményezhet.

Ennek esélye azonban lényegesen kisebb, mint a további, fokozatos gyengüléseknek, hiszen 1 hónap után

még nehezen ítélhetők meg a brexit tényleges hatásai a szigetország gazdaságára.

Emiatt pedig a befektetők egyelőre óvatosak a font vásárlásával kapcsolatban.

Túl gyenge már a font

Matematikai modellek alapján a font 6-7 százalékkal alulértékelt. E tényre alapozva azonban Ötvös Mihály szerint a jelenlegi helyzetben hibás lépés lenne befektetési döntést hozni. Mint azt kiemelte, egy-egy deviza akár hosszú évekig is foroghat az adott ország alap gazdasági paraméterei által meghatározott érték alatt (vagy például, ahogy azt a svájci frank mozgása egyértelműen igazolja, felett).

A következő hónapokban elsősorban az angol központi bank, a Bank of England monetáris politikai döntéseit, a szavazást követő hónapokban publikált gazdasági adatok alakulását (kiskereskedelem, infláció, munkanélküliség, gazdasági növekedés) érdemes figyelni. Emellett természetesen fontosak lehetnek azok a hírek, amelyek az EU-val a kilépés részleteiről folytatott tárgyalásokról szólnak.

A Bank of England legközelebbi ülése augusztus 4-én lesz.

A piaci szereplők egyértelműen az eddig 0,5 százalékon álló alapkamat 0,25 százalékra csökkentését várják,

további lehetőségként pedig nem kizárható, hogy a jegybank növeli az eddig rendelkezésére álló állampapír-vásárlási keretet, hogy ezzel is több pénzt pumpáljon a gazdaságba. Ezek mind fontgyengítő tényezők lehetnek, de nagyrészt már beépültek a várakozásokba.

Forrás: AFP/Money Sharma

A gazdasági adatok frontján a kilátások nem túl biztatóak, az Egyesült Királyság várhatóan csak nehezen kerülheti el a gazdasági visszaesést, a következő 6–12 hónapban a gazdasági adatok recessziót mutathatnak.

Hosszabb távon azonban a gyenge font és a monetáris lazítás jótékony elegyének köszönhetően már megindulhat a növekedés.

A kilábalást természetesen jelentősen befolyásolhatja, hogy mikor kezdődnek meg a tárgyalások a kilépés részleteiről (jelenlegi hírek szerint csak 2017 elején), és milyen új megállapodásokat tudnak kötni az EU-val.

A devizapiaci szereplők számára elsősorban az angol bankoknak az EU-s bankrendszerhez kapcsolódását érintő kérdések és a szigetországi vállalatok közös piaci tevékenységének (újra)szabályozása lesznek a fókuszban. Szintén izgalmas terület és a font árfolyamát jelentékenyen befolyásoló esemény lehet, hogy London vajon meg tudja-e őrizni pénzügyi központ szerepét, vagy a következő években valamelyik kontinentális nagyvárosba (Párizs, Frankfurt) települnek át az eddig a Cityben tevékenykedő pénzügyi intézmények.

Nem érdemes fontban megtakarítani − egyelőre

Összefoglalásként a CIB Bank szenior deviza-üzletkötője szerint a fentiek alapján

a befektetőknek egyelőre ajánlott kerülni a brit fizetőeszközt.

Azok, akiknek fontban van megtakarításuk, vagy esetlegesen a brit fizetőeszközben keletkezik jövedelmük, az időszakonként kialakuló tetőket (jelen helyzetben ez font-forint viszonylatban a 385-395 forinthoz közeli árfolyamot jelenti) érdemes kihasználni arra, hogy mentsék, ami menthető.

3–6 hónapos időtávban még a font lassú leértékelődése várható,

elsősorban az amerikai dollárral szemben, ami talán az 1,20–1,25 dollár közötti sávban állhat majd meg, és innen fordulhat vissza.

Az euróval szemben kicsit összetettebb a helyzet, hiszen maga az unió jelenleg is folyamatos problémákkal küzd, és egyáltalán nem lehet kizárni, hogy a következő egy évben kipattan valamilyen válság. Ebben az esetben az euró alulteljesítő lehet a dollárral és a fonttal szemben is, ami az EUR/GBP árfolyamot visszaterelheti a 0,80-as szint alá. Nyugalom esetén az aktuális 0,8450-es szintről a már említett 0,90-ig gyengülhet a font az európai közös devizával szemben.

A cikk megjelenését a CIB Bank támogatja.