Oroszország és Szaúd-Arábia tárgyalnak az olajról

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Az orosz energiaminiszter azt nyilatkozta, még az asztalon van a kőolaj-kitermelés befagyasztása, Moszkva konzultál Szaúd-Arábiával és más országokkal. Elemzők szerint a megegyezésnek kicsi az esélye. Az olajpiacon egyelőre valószínűleg marad a túlkínálat, a világ nagy gazdaságai alig nőnek, az USA-ban pedig egyre több fúrótorony működik.
Vágólapra másolva!

Oroszország, a világ legnagyobb olajkitermelője konzultál Szaúd-Arábiával és más olajtermelő országokkal a piac stabilitásának helyreállításáról, mondta Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter egy szaúdi lapnak adott interjúban.

Moszkva közös lépésekre kész

Novak szerint a lehetőség továbbra is nyitott azelőtt, hogy a jelenlegi szinten befagyasszák a kitermelést, tudósít a Reuters.

Oroszország kész közös lépéseket tenni az olajár stabilizálásáért, azzal a feltétellel, hogy azok csak ideiglenesek lesznek.

Novak azt mondta, a dialógus „érezhetően fejlődik”.

Irán nem állt kötélnek

2016 elején már látszott rá esély, hogy a nagy olajkitermelők meg tudnak állapodni a kitermelés befagyasztásáról, de áprilisban Irán egyértelműen bejelentette, hogy szó sem lehet termelésének visszafogásáról. (Irán a nyugati embargó lejártával csak nemrég kezdett újra exportálni.)

Senki sem akar piacot veszíteni

Elemzők szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy a Szaúd-Arábia vezette OPEC önmagában visszafogná a kitermelését. Ezzel ugyan

valószínűleg feljebb hajtaná az árakat, de piaci részesedést veszítene riválisaival szemben,

írja a Foxbusiness.com.

Ugyanezen okból valószínűtlen, hogy Oroszország és az OPEC megegyezésre tudna jutni.

Kicsi az esélye, hogy meg tudnak egyezni a termelés befagyasztásáról Forrás: DreamsTime

Marad a túlkínálat

Az olaj árát a túlkínálat tartja alacsonyan, ami jó eséllyel nem fog egyhamar megszűnni. Ami a termelési oldalt illeti, az augusztus 12-ei adatok szerint

azon a héten 15-el nőtt az Egyesült Államokban működő fúrótornyok száma.

Számuk így 396-ra emelkedett, ami még nagyon messze van a 2014-es 1600-tól, de jelentős emelkedés a 2016 májusi 316-hoz képest.

Ami a keresleti oldalt illeti, az Egyesült Államok, Kína és Japán is kiábrándító gazdasági adatokat közöltek, márpedig a gazdaság növekedése nélkül az olajfogyasztás sem fog nőni.

Novak üzenete jót tett

Mindettől függetlenül a piacok jól fogadták a Novak-interjút, a mértékadó Brent hordónkénti ára augusztus 15-én, hétfőn 47,67 dollárra emelkedett, ez volt az augusztusi rekord, ára július óta 11,3 százalékkal nőtt.

Az amerikai WTI olaj ára 45,15 dollárra ugrott, a WTI ára július óta 7 százalékkal nőtt.