A szaúdi olajminiszter szavára ugrott az olaj

olaj, irán, atomprogram, olajár
Hamarosan felpöröghetnek az olajkutak
Vágólapra másolva!
A mértékadó Brent olaj hordónkénti ára nagy emelkedés után 50 dollár fölött is járt, többek közt a szaúdi és az orosz olajminiszterek nyilatkozatainak köszönhetően. Az áremelkedés nem tartott sokáig, a piac jelenleg nagyon bizonytalan, az árak várhatóan ugrálni fognak a novemberi OPEC-csúcsig.
Vágólapra másolva!

„Az egész a szaúdi olajminiszter jól időzített nyilatkozatának köszönhető” – kommentálta az olajár emelkedését John Kilduff, az Again Capital hedge fund elemzője. „Az elmúlt egy évben sikerült megerősíteniük a piacot, ennek újabb példáját láthattuk” – tette hozzá.

Meglebegtették a termelés befagyasztását

A szaúdi energetikai miniszter arról beszélt, hogy a nagy olajexportőr országokat tömörítő OPEC a kitermelés befagyasztására készül. A kitermelés befagyasztásával csökkenne a túlkínálat, ami az árak emelkedéséhez vezetne.

Az árak már a miniszter puszta szavainak hatására emelkedni kezdtek,

ráadásul az áremelkedés hatására a befektetők árcsökkenés helyett áremelkedésre kezdtek fogadni. A pozitív hangulat hatására a nemzetközi kereskedésben mértékadó Brent hordónkénti ára a lélektani 50 dollár fölé emelkedett az augusztus 15-ei héten (a Brent árának mélypontja 26 dollár volt februárban).

A szaúdi miniszter szavainak hatását megerősítette az orosz energetikai miniszter bejelentése, miszerint Oroszország nem hivatalos tárgyalásokat folytat az OPEC-kel, és Moszkva hajlandó lenne részt venni a befagyasztásban, feltéve, hogy abban minden nagy olajexportőr részt vesz, és csak ideiglenes lesz, írja a Bloomberg.

Az USA-ban csökkentek a készletek

Szintén az árak emelkedését segítette elő, hogy az Egyesült Államokból mind a nyersolaj-, mind a késztermékkészletek apadását jelentették.

– mondta Michael Lynch, a Strategic Energy & Economic Research kutatóközpont elnöke. „Továbbra is az a helyzet, hogy termelési oldalon hatalmas a többlet, ami nem fog egyhamar eltűnni.”

Nincs tartós bizalom

Az optimizmus valóban nem tartott sokáig, az árak augusztus 22-én újra esni kezdtek, a Brent újra 50 dollár alá került. Ennek legvalószínűbb oka, hogy

a befektetők nem bíztak a tartós növekedésben,

ezért elkezdtek kiszállni a megelőző napokban szerzett nyereséggel, az eladások pedig lejjebb nyomták az árakat, írja a Marketwatch.

Bizonytalan a piac, az árakat a legkisebb hír is megrángatja Forrás: Getty Images

Az olajár egyelőre ideges marad

Egyrészt a befektetők nem igazán bíznak abban, hogy a nagy olajexportőrök valóban meg tudnak egyezni a termelésük befagyasztásáról, mert a korábbi próbálkozások mind kudarcba fulladtak.

Másrészt a magasabb árak hatására az amerikai palaolaj-kitermelők újra kutakat nyitnak. Az Egyesült Államokban található működő kutak száma az elemzők és a befektetők szemében általában jól mutatja a szektor aktivitását. A kutak száma pedig közel 30 százalékkal emelkedett 2016 májusa óta (igaz, még mindig nagyon messze van a 2014 októberi csúcstól, amikor 1609 kút üzemelt az Egyesült Államokban).

– foglalta össze a helyzetet Barnabas Gan, a szingapúri OCBC Bank elemzője.