A kormány meggyőzte Brüsszelt a dohányellátóról

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem indít eljárást az Európai Bizottság a központi dohányellátó ügyében. Az Európai Bizottság elfogadta a magyar kormány érvelését, miszerint a dohány-kiskereskedelmi ellátó működése nem sérti az uniós versenyjogot. A kormány megígérte, hogy ősszel néhány ponton változtat a szabályokon.
Vágólapra másolva!

Sem kötelezettségszegési eljárást, sem más hivatalos vizsgálati eljárást nem indít az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága a központi dohányellátó működésével összefüggésben - erősítette meg az értesüléseket Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lesznek szabályváltozások

A bizottság arról értesítette a magyar kormányt, hogy bár tiltott állami támogatással kapcsolatos panasz érkezett a testülethez,

Magyarország érvei és javaslatai meggyőzőek voltak.

A miniszter elmondta, hogy

ősszel a kormány néhány pontosítást fog javasolni a jogi szabályozásban

annak érdekében, hogy a tiltott állami támogatás gyanúja a jövőben se merülhessen fel a dohányellátó működésével kapcsolatban.

A bizottság ezért döntött úgy, hogy nem szükséges a tiltott állami támogatás vizsgálata.

A kormány a kapcsolódó antitrösztvizsgálat tekintetében is pozitív eredményre számít,

ennek hivatalos lezárása is rövidesen várható.

A konkurencia nyújtott be panaszt

Az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága tavaly ősszel kezdett vizsgálódni annak kapcsán, hogy

a dohány-kiskereskedelmi ellátó működtetésének koncessziós jogát a Tabán Trafik és a BAT dohánycégek konzorciuma szerezte meg.

A konkurens dohánycégek panaszt nyújtottak be Brüsszelben, ezért a bizottság a magyar kormányt álláspontja és javaslatai kifejtésére kérte. Miközben zajlottak az egyeztetések, a központi ellátó megkezdte működését, így 2015 november közepe óta már csak e cégtől szerezhetnek be dohányárut a trafikosok Magyarországon.